Partidul Jobbik din Ungaria vrea referendum privind apartenența țării la UE

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Partidul Jobbik vrea să inițieze un referendum privind apartenența Ungariei la Uniunea Europeană.

După o mișcare similară a Partidului Socialist de opoziție, Jobbik, partid de extremă dreaptă din Ungaria, vrea și el să lanseze un referendum privind apartenența țării la UE, a anunțat luni președintele partidului, Márton Gyöngyösi.

Gyöngyösi a spus că dorește să se asigure că parlamentul nu poate lua o decizie care ar putea duce la retragerea Ungariei din Uniunea Europeană (UE).

La conferința de presă susținută înainte de depunerea inițiativei, liderul Jobbik a spus că constituția țării interzice organizarea unui referendum pe o problemă care implică obligații care decurg din tratatele internaționale, în timp ce guvernul poate scoate oricând țara din UE cu două-treimi majoritate parlamentară.

„Într-o problemă de o asemenea importanță nu poate fi evitată voința poporului, care poate fi exprimată doar printr-un referendum”, a spus el, indicând că inițiativa sa va solicita părerea cetățenilor dacă sunt de acord că „parlamentul ar trebui sau nu să susțină o propunere sau o moțiune care ar putea duce la retragerea Ungariei din Uniune.”

Jobbik sprijină inițiativa

Politicianul a explicat că a depus inițiativa pe persoană fizică din motive tehnice, deoarece nu și-a înregistrat încă alegerea ca lider de partid în instanță. Cu toate acestea, președinția Jobbik sprijină mișcarea.

Într-o mișcare similară, István Ujhelyi, un europarlamentar al Partidului Socialist de opoziție (MSZP) a anunțat anterior pe pagina sa de Facebook că va iniția un referendum pentru a consolida aderarea țării la UE.

„Voi înainta oficial comisiei electorale competente întrebarea discutată cu avocații, și anume: „Sunteți de acord cu crearea de către parlament a unei legi privind angajamentul Ungariei de aderare la Uniunea Europeană?””

Planul de referendum al socialiștilor a fost respins de tabăra opoziției. Potrivit președintelui Momentum, Ferenc Gelencsér, și a reprezentantului partidului în Parlamentul European, Katalin Cseh, „este complet inutil să inițiem un referendum privind aderarea Ungariei la UE”.

Gelencsér a afirmat că „Ungaria este membru cu drepturi depline al UE. A arunca problema acestei relații de membru în centrul agendei arenei politice și a face din acesta subiectul unei dezbateri reale, cu mize mari, este mai mult decât o crimă, este o mare greșeală.”

Katalin Cseh a adăugat pe pagina sa de socializare: „Suntem membri și vrem să rămânem așa – chiar și majoritatea alegătorilor Fidesz”.

Ungaria a organizat un referendum cu privire la apartenența sa la UE în aprilie 2013, moment în care 83,76% erau în favoarea rămânerii în comunitate. Ungaria a aderat la UE la 1 mai 2004, alături de alți nouă candidați, inclusiv Cehia, Slovacia și Polonia, conform RMX.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel