Parlamentul Ucrainei îndeamnă liderii globali să nu-l recunoască pe Putin ca președinte al Rusiei

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Parlamentul Ucrainei se pregătește să facă un apel pentru a îndemna alte țări să nu-l recunoască dictatorul Vladimir Putin ca președinte legitim al Rusiei, a declarat șeful comitetului parlamentar pentru afaceri externe, Oleksandr Merezhko, la Radio Svoboda pe 19 martie.

Mesajul de bază al apelului este de a "încuraja țările din întreaga lume, parlamentele, statele să nu recunoască pe Putin ca legitim," a remarcat Merezhko, potrivit NV.

Ucraina extinde acest apel referitor la "alegeri" pe întreg teritoriul Rusiei.

"Din punct de vedere legal, este vorba despre o crimă", a spus Merezhko.

"Dacă orice parte a alegerilor a avut loc cu încălcarea dreptului internațional, dreptului penal, dreptului constituțional, atunci aceasta privește alegerile ca întreg [nu numai în teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei]. Acest lucru ar trebui recunoscut [alegerile în Rusia] ca o încălcare a dreptului internațional."

Lumea începe să reacționeze la ilegitimitatea alegerilor din Rusia, dar Merezhko a exprimat dorința unei reacții mai rapide. A subliniat că delegația ucraineană în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a inițiat includerea unui apel pentru a nega recunoașterea legitimității lui Putin în una dintre rezoluțiile sale.

"Aceasta este rezultatul diplomatiei parlamentare ucrainene," a spus Merezhko.

"Aș dori să vă reamintesc că a fost adoptat un decret prezidențial care afirmă în mod clar că Putin nu poate fi considerat o autoritate a Rusiei și negocierile cu el nu sunt posibile. Acest lucru a fost stabilit în sfera legală. Acestea sunt fapte care indică faptul că nu vor exista negocieri cu Putin."

Votarea s-a încheiat în "alegerile prezidențiale" din Rusia pe 17 martie. Putin a primit 87,28% din voturi - o cifră falsificată de Comisia Electorală Centrală Rusă.

Candidatul comuniștilor ruși, Nikolai Kharitonov (CPRF), s-a clasat pe locul doi cu 4,3%. Vladislav Davankov de la partidul Oamenilor Noi a venit pe locul trei (3,85%), iar Leonid Slutsky de la LDPR a terminat pe locul patru (3,2%).

Miniștrii de externe occidentali au comentat deja despre așa-numitele alegeri prezidențiale ruse.

Ministrul de externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, a declarat că "alegerile" s-au desfășurat în mijlocul unor restricții fără precedent ale drepturilor civile și politice și "nu pot fi considerate și numite alegeri."

Ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a spus că "alegerile" din Rusia au fost "alegeri fără opțiuni."

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenski a afirmat că nu există nicio legitimitate în imitația alegerilor prezidențiale din Rusia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel