Părinți de succes: Cum îți dai seama că un copil devine „țap ispășitor" în grupul său

Fiind perioadă de vacanță, copiii pot lega noi prietenii în excursii, în tabere, la mare sau la bunici, dar, de asemenea, pot rupe altele. Ori, acestea sunt momente de repoziționare a copilului în interiorul grupurilor din care face parte sau a noilor grupuri pe care le experimentează, existând riscul ca micuțul să devină „ țap ispășitor " în grupul respectiv.

"Briers (2008) descrie acest proces foarte clar: „grupurile au un obicei înfiorător de a alege una sau mai multe persoane pentru a servi drept „coș de gunoi" în care sunt aruncate temerile și anxietățile grupului (...) pentru copilul căruia i se întâmplă acest lucru experiența poate să fie oribilă, îndeosebi deoarece adesea nu este clar motivul pentru care a fost ales tocmai el", subliniază profesorul doctor Ion-Ovidiu Pânișoară, Director, Departamentul de Formare a Profesorilor, la Universitatea din București.

Citește și: Părinți de succes: Vânător de greșeli sau detector de potențial

În plus, specialistul în Educație amintește și posibilele semnale, oferite de Briers, care indică că un copil devine „ țap ispășitor " în grupul din care face parte:

- este subiect de bârfe pentru restul grupului;

- crește nivelul „tachinărilor prietenoase". De multe ori copilul nu își dă seama deoarece aceste tachinări pot părea nesemnificative la început și sunt tolerate, dar ele vor crește în intensitate foarte repede;

- apar schimbări în alianțele și prieteniile din grup, prietenii „ țapului ispășitor " sunt „atrași" de ceilalți într-o alianță care să-l izoleze pe copilul în cauză.

Citește mai multe pe performante.ro

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel