Părinți de succes: Vânător de greșeli sau detector de potențial

Un specialist în Educație semnalează cât de importantă este atitudinea pe care părinții o adoptă față de propriul copil atunci când acesta se întâmplă sâ greșească.

În opinia profesorului doctor Ion-Ovidiu Pânișoară, Director, Departamentul de Formare a Profesorilor, la Universitatea din București, educatorul (fie el dascăl sau părinte) poate să aleagă din două ipostaze: vânător de greșeli sau detector de potențial.

"Atunci când suntem vânători de greșeli o să ne centrăm pe partea goală a paharului, pe ceea ce nu a ieșit bine, pe eroare.

Când suntem detector de potențial se întâmplă invers: vedem partea plină a paharului, vedem ceea ce s-a întâmplat bine, încurajăm dezvoltarea copilului/elevului", afirmă profesorul doctor Pânișoară, amintind, totodată, câteva exemple edificatoare în acest sens oferite de Renaud și Gagne (2010).

Iată unul revelator: "Un copil încearcă să strângă sucul vărsat pe masă. Izbutește să strângă un pic, dar în zelul lui a reușit să întindă pata mai mult (chiar s-a scurs puțin pe pardoseală). Putem să ne centrăm pe greșeală: „vai ce mizerie ai făcut! nu ești bun de nimic!" sau să fim un detector de potențial: „îți mulțumesc pentru ajutor, dar hai să terminăm împreună, hai să face curățenia până la capăt!".

Citește mai multe pe performante.ro

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel