Papa Francisc a sporit rolul femeilor la Liturghie, dar a spus că „acestea nu pot fi preoți“

Papa Francisc a reiterat poziția sa referitoare la faptul că femeile nu pot fi preoți, deși le-a acordat acestora mai multe prerogative în timpul Liturghiei.

Într-un demers către o egalitate mai mare pentru femei în Biserica Romano-Catolică, Papa Francisc a schimbat legea bisericii pentru a permite în mod explicit femeilor să facă mai multe lucruri în timpul Liturghiei, dar a reafirmat că acestea nu pot fi preoți. Francisc a modificat legea pentru a oficializa practica obișnuită în multe părți ale lumii: femeile pot citi Evanghelia și pot sluji în altar ca slujitori euharistici.

Prin introducerea schimbării în Codul de Drept Canon, va fi imposibil ca episcopii conservatori să blocheze femeile din eparhia lor să aibă aceste roluri. Anterior, acestea erau rezervate oficial bărbaților, chiar dacă se făceau excepții. În decret, numit Spiritus Domini (Duhul Domnului), Francisc a spus că a luat decizia după reflecția teologică și că face schimbarea pentru a spori recunoașterea „prețioasei contribuții” pe care femeile o aduc în biserică.

Schimbare importantă în interiorul Bisericii Catolice

El a spus că mulți episcopi din întreaga lume au spus că schimbarea este necesară pentru a răspunde „nevoilor vremurilor”. Dar, Vaticanul a subliniat că aceste roluri erau „în mod esențial distincte de slujirea hirotonită”, ceea ce înseamnă că nu ar trebui să fie văzute ca un precursor automat al femeilor care într-o zi ar trebui să fie hirotonite preoți

„Prin urmare, Suveranul Pontif a stabilit că femeile pot adera la aceste practici și sunt atribuite de o funcție liturgică care le instituționalizează”, a spus Vaticanul într-o notă explicativă. Schimbările au loc pe măsură ce Papa Francisc este sub presiune pentru a permite femeilor să fie diaconi și slujitori care îndeplinesc multe dintre aceleași funcții ca preoții, cum ar fi prezidarea la nunți, botezuri și înmormântări.

Francis a creat o a doua comisie de studiu de experți pentru a cerceta dacă femeile ar putea fi diaconi, după ce, într-o primă fază, nu a reușit să ajungă la un consens. Avocații pentru extinderea diaconatului, astfel încât să includă și femei, spun că acest lucru le-ar oferi acestora un cuvânt mai important în slujirea și guvernarea bisericii, ajutând în același timp la soluționarea penuriei de preoți din mai multe părți ale lumii, informează AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel