Urmărește emisiunea live


EXCLUSIV  Pană curent București. De Ce s-a ÎNTRERUPT curentul - Adevăratul MOTIV

Locuitorii mai multor cartiere din București au fost afectate de o pană de curent, miercuri după-amiază.

Deputatul Remus Borza a spus, în exclusivitate pentru DC News, că nu ar trebui să ne surprindă avariile din ce în ce mai dese din rețeaua de transport și distribuție. Sunt efectul unor politici guvernamentale iresponsabile și a prostului management al operatorului național de transport de electricitate și de preocuparea obsesivă de maximizare a profitului de catre distribuitorii de electricitate cu capital străin. Retelele de transport si distribuţie au o vechime de 30-40 de ani. 

Pericole uriașe

"Avariile anunță pericole mari pentru că aceste incidente din rețea vin pe fondul acumulării în timp a unor probleme în ceea ce privește activitățile de mentenanță, întreținere și modernizare a rețelei de transport.

În România, operăm cu rețele de transport, cele din patrimoniul Transelectrica, vechi de 30 - 40 ani; exact aceeași situație este și pe zona de distribuție. Statul, mai ales în cazul Transelectrica, de fapt, în cazul tuturor companiilor de stat care activează pe zona energetică, în ultimii doi ani, a avut o foame teribilă de bani și atunci a luat cu două mâini sumele din companiile care se aflau în portofoliul Ministerului Energiei. Și anul acesta, în iunie, statul și-a luat 90% divident, în loc să ia la paritate, 50 cu 50, să lase și companiilor bani pentru investiții. Mai mult decât atât, în august - septembrie, statul a mai luat încă un divident special din toate rezervele de lichiditate ale companiilor din portofoliu", a zis Remus Borza pentru DC News.

Pretextul schimbării managerilor a fost lipsa de investiții

"Cu alte cuvinte, le-a secătuit, le-a decapitalizat, le-a lăsat fără pic de cash. Este o maximă ipocrizie a statului care a concediat toate echipele manageriale, în ultimele cinci luni, de la companiile energetice ale statului. Pretextul schimbării managerilor a fost lipsa de investiții. Aici este ipocrizia. Pe de altă parte, nu poți cere companiilor din subordine să facă investiții în condițiile în care tu, ca acționar majoritar sau acționar unic, de la caz la caz, iei toți banii companiilor pentru investiții.

În cazul Transelectrica, vorbim despre o incapacitate a managementului, nu doar celui actual, ci și din anii trecuți, de a realiza investiții. În medie, au alocări bugetare în jur de 100 - 110 milioane de euro pentru investiții în fiecare an. Din păcate, anul trecut, au realizat doar 38%. Evident că acestea sunt efectele politicilor detrimentare atât ale acționarului - statul român - cât și ale echipelor de conducere ale societăților.

Uzură morală

Trebuie să înțeleagă toată lumea că aceste rețele, în afară de faptul că se confruntă cu o uzură morală, vorbim și despre o creștere a consumului, în contextul în care Bucureștiul nu mai este ca acum 10 - 20 de ani. S-a dublat numărul de locuitori. Imaginați-vă câte electrocasnice sunt acum într-o casă și câte erau în trecut. Implicit consumul mediu urban este mai mare. Toate aceste rețele - fie de distribuție, fie de transport de energie - trebuie întreținute și modernizate. Trebuie făcute acțiuni de extindere și retehnologizare. Noi trebuie să înțelegem și să avem dimensiunea unei avarii majore. Întreruperea energiei chiar și cu câteva minute ar genera pagube de ordinul miliardelor de euro. Ideea de bază este aceasta: trebuie făcute investiții", a mai zis deputatul.

Citiți AICI și alte declarații făcute de Remus Borza pe marginea acestui subiect.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel