Pâinea, un element esențial al alimentației noastre, mai ales pentru o dietă echilibrată

Fotografie creată de ready made, de la Pexels
Fotografie creată de ready made, de la Pexels

Pâinea face parte din grupa alimentelor care stau la baza alimentației tuturor civilizațiilor, în virtutea caracteristicilor sale nutriționale, a prețului moderat și a ușurinței de utilizare a materiilor prime necesare preparării sale, cerealele.

Încă din timpuri preistorice, pâinea a fost întotdeauna un aliment fundamental pentru alimentația umană. Este probabil ca făina de ghindă sau de semințe de fag să fi fost folosite pentru prepararea primelor tipuri de pâine.

Carbohidrați și fibre

Pâinea este bogată în carbohidrați complecși (în principal amidon); oferă, de asemenea, numeroase proteine ​​vegetale și conține foarte puține grăsimi. Este o sursă bună de vitamine din complexul B și minerale precum fosfor, potasiu și magneziu

Datorită acestor proprietăți nutritive, nu este surprinzător faptul că experții în nutriție definesc pâinea ca pe o componentă esențială la baza piramidei nutriționale: ea trebuie de fapt să reprezinte și baza dietei (în țările în care este una dintre principalele surse de carbohidrați), așa cum a fost de fapt în cursul evoluției speciei umane pentru majoritatea culturilor, potrivit unui articol publicat de Malafronte.

Într-o dietă echilibrată, cel puțin 50% din totalul caloriilor trebuie să provină din carbohidrații conținuți în alimente, care sunt necesari pentru a oferi organismului energia de care are nevoie pentru a funcționa și a se dezvolta corect. În pâine, carbohidrații sunt prezenți în proporție medie de 50-60 g

Fibra cerealelor se concentrează în tărâțe. Aportul de fibre alimentare al pâinii integrale este considerabil mai mare decât al pâinii albe (de aproximativ 2-6 ori mai mult).

Deși nu sunt neapărat un element nutritiv, fibrele sunt importante pentru numeroasele beneficii pentru sănătate, dintre care cel mai cunoscut este facilitarea tranzitului intestinal. Nefiind solubilă, fibra conținută în pâine garantează un efect laxativ mai mare.

Vitaminele și mineralele esențiale conținute în pâine

Pâinea oferă vitaminele B solubile în apă, pe care organismul le poate stoca doar în cantități mici, și numeroase minerale necesare diferitelor funcții de bază. Pentru aceasta, dieta zilnică trebuie să garanteze o aprovizionare suficientă  de vitamine pentru a satisface nevoile organismului nostru.

Mai exact, pâinea conține vitamina B1 sau tiamina, vitamina B2 sau riboflavina, vitamina B3 sau niacina, vitamina B6 sau piridoxina și vitamina B9 sau acid folic. Printre minerale se găsesc cantităţi mari de fosfor, magneziu, calciu şi potasiu, iar într-o măsură mai mică alte elemente precum sodiul, fierul sau iodul.

Având în vedere valoarea sa nutritivă, pâinea ar trebui să fie o parte importantă a dietei și ar trebui inclusă în aproape toate mesele, de la micul dejun până la cină.

Lipsa consumului obișnuit al acestui aliment contribuie la crearea unor dezechilibre considerabile în profilul caloric al dietei: în acest fel se crește procentul de calorii provenite din alimente bogate în grăsimi sau proteine ​​și ne îndepărtăm considerabil de caracteristicile unui echilibru alimentar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel