PÂINE RETRASĂ. Era contaminată cu oxid de etilenă

Foto ilustrativ de jacqueline macou de la Pixabay
Foto ilustrativ de jacqueline macou de la Pixabay

Două sortimente de pâine vândute într-un lanț de magazine sunt retrase, după ce s-a constatat că drojdia era contaminată cu oxid de etilenă.

Conform ANSVSA, un lanț de magazine recheamă produsele din gama de panificație achiziționate în data de 6 octombrie, deoarece au în compoziție drojdie, iar un ingredient al drojdiei a fost contaminat cu oxid de etilenă.

Este vorba despre bagheta french de 300 de grame și de demi bagheta french de 110 grame.

„Cu toate acestea, produsele nu prezintă un risc direct pentru sănătate, deoarece concentrația de materie primă pentru obținerea căreia s-a folosit acest ingredient este foarte mică în produsele de panificație (sub 2,5%). Rechemarea privește exclusiv produsele din loturile comercializate în data 6.10.2021. Toate celelalte produse comercializate în raionul de panificație nu sunt afectate”, arată ANSVSA.

Lanțul de supermarketuri le cere consumatorilor să nu consume produsele cumpărate în 6 octombrie, sfătuindu-i să le distrugă sau să le returneze la magazin, transmite Mediafax. 

Recent, un tip de îngheţată contaminat cu oxid de etilenă a fost retras de pe piaţă

Un tip de îngheţată vândut într-un lanț de magazine din România, contaminat cu oxid de etilenă, a fost retras de pe piață.

Potrivit ANSVSA, ca urmare a notificării primite din partea producătorului, un lanț de magazine a început în primele zile ale lunii retragerea de la vânzare și rechemarea de la clienți a îngheţatei cu ciocolată de 900 ml bio.

„Motivul rechemării: prezenta oxid de etilenă în aditivul utilizat în fabricarea produselor - guma de carruba”, se arată în comunicat.

Persoanele care au cumpărat din loturile contaminate sunt sfătuite să nu le consume, ci să le distrugă sau să le ducă înapoi în magazinele de unde le-au cumpărat. Contravaloarea produselor va fi returnată, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal, transmitea Mediafax la începutul lunii octombrie. 

Și o băutură bio a fost de pe rafturile marilor magazine, din cauza oxidului de etilenă

Rețelele de magazine Carrefour, Metro, Auchan și Selgros au retras produsul Alpro Cocos BIO, 1 l, din cauza prezenței oxidului de etilenă, conform informărilor trimise ANSVSA în luna august. 

"Într-unul dintre produsele noastre, aflat sub marca Alpro, și anume Alpro Cocos BIO, 1L, a fost utilizată guma de guar (E412), agent de îngroșare, care a fost contaminat, prin alăturare, în timpul transportului, din cauza unui lot transportat anterior de plante tratate cu oxid de etilenă, o substanță interzisă în alimentele din Europa. Loturile menționate sunt izolate și bine identificate", arată informarea.

"Având în vedere cantitățile extrem de mici utilizate din acest agent de îngroșare, considerăm că nu există niciun risc pentru sănătatea consumatorilor şi am decis rechemarea produselor doar pentru a elimina orice suspiciune din partea acestora."

Au fost vizate loturile: 22.11.2021; 29.11.2021; 03.01.2022; 17.01.2022.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel