OUG Coduri Penale. Avocatul Toni Neacșu, reacție FULMINANTĂ

Toni Neacșu
Toni Neacșu

Avocatul Toni Neacșu a spus că modificarea prin ordonanță de urgență a Codului penal și a Codului de procedură penală, fie și parțial, este neconstituțională.

Intrăm într-o nouă faza a neputinței parlamentare și a alianței la putere. Modificarea prin ordonanță de urgență a Codului penal și a Codului de procedură penală, fie și parțial, este neconstituțională. Asta e o certitudine, deși în materia dreptului greu găsești certitudini.

În situația în care proiectul legislativ de modificare a codurilor se află în Parlament într-un stadiu atât de avansat, Guvernul nu poate interveni și să preia proiectul sau părți din acel proiect pentru a-l legifera prin OUG. Curtea Constituțională are o practică formată în acest sens.

Desigur, doar Avocatul Poporului va putea sesiza Curtea Constituțională, dar în anumite limite și Președintele CSM, dacă declanșează un conflict juridic de natură constituțională.

Bănuiesc că riscurile sunt asumate, drept calcul politic, întrucât o OUG pe codul penal dacă intră imediat în vigoare nu mai are importanță dacă mai târziu va fi declarat neconstituțională. Asta desigur dacă nu vor avea neinspirația, ca la OUG 13, să pună o numărătoare inversă până la intrarea în vigoare. Nu de alta dar Iuda, adică autorul celor 10 zile fatidice, se află încă aproape de Guvern :)

Este categoric nevoie de reformare a codurilor penale în folosul unei justiții cu adevărat echilibrată și europeană, este nevoie de eliminarea nazismului de tip Prună din coduri, dar recurgerea în regim de avarie la Guvern arată de fapt neputința politicienilor de a legifera și până la urmă de a-și îndeplini mandatul. Un Parlament amputat și neputincios este reflecția unei democrații amputată și șchioapă”, a spus avocatul Toni Neacșu.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel