O organizație pentru mediu a fost acuzată de procurorii germani de ”formarea unei organizații criminale. Acțiunile lor au fost non-violente

foto pexels
foto pexels

Cinci membri ai Letzte Generation, echivalentul german al grupului Just Stop Oil, au fost acuzați de „formarea unei organizații criminale”, o mișcare pe care apărătorii drepturilor civile o consideră că ar putea incrimina sprijinul viitor pentru campania climatică.

Mirjam Herrmann, 27 de ani, Henning Jeschke, 22 de ani, Edmund Schulz, 60 de ani, Lukas Popp, 25 de ani și Jakob Beyer, 30 de ani, au fost acuzați în conformitate cu secțiunea 129 din Codul penal german. Se crede că este prima dată când legea este aplicată unui grup de protest non-violent, scrie The Guardian.

Potrivit procurorilor din statul Brandenburg, acuzațiile se referă la peste o duzină de „atacuri” împotriva rafinăriilor de petrol, aeroportului Berlin-Brandenburg și Muzeului Barberini din Potsdam, între aprilie 2022 și mai 2023.

Incidentele includ proteste în care susținătorii grupului au încercat să oprească stațiile de pompare a petrolului care alimentează rafinăria, au blocat pistele aeroporturilor și au aruncat cu piure de cartofi într-un tablou de Monet.

Procurorii au declarat că acuzațiile se aplică unui subgrup al Letzte Generation, o campanie la nivel național în Germania care a dus la mii de arestări în ultimii doi ani.

„Există suspiciuni suficiente că cei cinci acuzați au fost de acord cu alți membri ai acestui subgrup să comită infracțiuni împreună pe o perioadă lungă de timp”, au spus ei. „Asociația de persoane nu a fost destinată doar să dureze o perioadă mai lungă de timp, ci a servit și pentru a urmări un interes comun general.”

Activistii susțin că toate protestele lor au fost deschise, responsabile și non-violente și contestă utilizarea unei legi atât de drastice împotriva lor.

„Aceasta este prima dată în istoria Germaniei când un grup de protest climatic care folosește măsuri de nesupunere civilă pașnică este acuzat ca organizație criminală”, a declarat Herrman.

„Această acuzație este deosebit de periculoasă pentru democrație și dreptul la protest pașnic, deoarece transformă dreptul constituțional de a protesta, libertatea de exprimare și adunarea politică într-o infracțiune doar pentru că unele legi au fost încălcate în cursul protestului civil nesupus.”

„Această acuzație este menită pentru mafie și crima organizată. Această acuzație incriminează orice act de sprijin pentru grupul Letzte Generation. Acest lucru creează un efect de intimidare imens asupra tuturor protestelor climatice din Germania.”

Acuzațiile, aduse de biroul procurorului public din orașul Neuruppin, vin după o investigație de doi ani în activitățile Letzte Generation, care a implicat raiduri în zori la domiciliile susținătorilor, interceptări telefonice și chiar confiscarea site-ului organizației.

Potrivit Amnesty International Germania, un verdict de vinovăție pentru chiar și unul dintre inculpați ar putea transforma Letzte Generation într-o organizație interzisă, incriminând orice activitate care o promovează sau scopurile acesteia, fie financiar, logistic, politic, juridic sau în mass-media.

„Odată cu actul de acuzare, incriminarea protestului climatic în Germania atinge un nou nivel de escaladare”, a declarat Paula Zimmermann, expert în libertatea de exprimare și libertatea de întrunire la Amnesty International Germania.

„Paragraful 129 din Codul penal german este destinat combaterii crimei organizate. Aplicarea sa la un protest non-violent incriminează implicarea civică și astfel restricționează libertățile democratice.”

„Delegitimizarea și intimidarea protestului nepopular folosind legea penală contravin libertății de exprimare și libertății de întrunire, așa cum sunt consacrate în drepturile omului și în constituția germană.”

„Suntem foarte preocupați de această evoluție și solicităm sistemului de justiție penală să respecte libertatea de exprimare și de întrunire în deciziile sale.”

Procurorii din München și Flensburg desfășoară investigații similare împotriva membrilor Letzte Generation, a raportat ziarul Der Spiegel.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel