Coronavirus - COVID 19
România în stare de alertă
-
confirmate
-
vindecate
-
decese
Sună-ne (Luni - Vineri, 09:00 - 18:00) sau scrie-ne la numărul 0772.264.642 sau la adresa de e-mail redactia@dcnews.ro și pune intrebări despre coronavirus, situații sociale, medicale, suport psihologic. Semnalează situații deosebite.

Ordonanţa 13. Curtea de Apel, decizie definitivă. LOVITURĂ pentru protestatari

Joi, 19 octombrie, Curtea de Apel (CA) Alba Iulia a menţinut sentinţa de achitare, în baza deciziei Curţii Constituţionale, privind abuzul în serviciu şi complicitate la abuz în serviciu, pentru aproape 30 de persoane cercetate într-un dosar de fraudă de peste 11,3 milioane euro. Decizia este definitivă, însă hotărârea ar fi fost alta, în cazul în care Ordonanţa 13 era în vigoare.

Aşadar, potrivit conţinutului minutei hotărârii, pronunţate joi de CA Alba Iulia, instanţa a admis apelurile declarate de Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Alba Iulia, partea civilă Banca Comercială Română SA şi experta Ana Turtă, după repunerea în termenul de apel, împotriva sentinţei penale pronunţată de Tribunalul Alba, în martie, în 'Dosarul creditelor la BCR - Alba Iulia'.

"Desfiinţează sentinţa penală atacată, privind achitarea inculpaţilor Buda Mihai Dan, Bratima Nicolae, Soare Angela-Delia şi Stere Ionuţ-Gabriel pentru săvârşirea infracţiunilor de spălare a banilor şi dispune trimiterea cauzei spre rejudecare la Tribunalul Alba. Menţine celelalte dispoziţii din sentinţa penală atacată. Ultimul act rămas valabil de la care procesul trebuie să-şi reia cursul este încheierea din 23 ianuarie 2017", se menţionează în minută. Decizia este definitivă.

Ordonanţa 13 făcea imposibil deznodământul

În acest context, menţionăm că, la data de 31 ianuarie 2017, Guvernul Grindeanu a adoptat OUG 13, prin care erau aduse mai multe modificări Codurilor penale, printre care și stabilirea unui prag de 200.000 de lei pentru infracțiunea de abuz în serviciu. În urma protestelor masive din București și din țară, OUG 13 a fost abrogată printr-o altă ordonanță de urgență.

Ordonanţa 13, în cazul în care era în vigoare, ar fi făcut imposibilă această situaţie care a dus la achitarea mai multor persoane.

Dosar de fraudă de peste 11,3 milioane euro. Achitări

Aproape 30 de inculpaţi, din care zece angajaţi, la data faptelor, ai BCR - Sucursala Alba Iulia, şi diverşi oameni de afaceri, trimişi în judecată în 2014 într-un dosar de fraudă de peste 11,3 milioane euro, au fost achitaţi în martie, de Tribunalul Alba, de acuzaţiile abuz în serviciu şi complicitate la abuz în serviciu, în baza deciziei Curţii Constituţionale nr. 405/2016. Conform minutei hotărârii pronunţată în acest caz, lucrătorii bancari în cauză au fost achitaţi de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în 'baza art. 396 alin. (5) C.pr.pen. raportat la art. 16 alin. (1) lit. b) teza I C.pr.pen. cu aplicarea Deciziei Curţii Constituţionale nr. 405/2016'.

Aceeaşi hotărâre a fost luată şi pentru inculpaţii acuzaţi de infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu. Patru dintre inculpaţi acuzaţi de spălare de bani au fost, de asemenea, achitaţi de Tribunalul Alba.

Instanţa a decis disjungerea cauzei privindu-i pe inculpaţii trimişi în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi a dispus formarea unui nou dosar în vederea continuării judecăţii.

BCR, parte civilă în cauză

În vara anului 2014, inculpaţii în cauză au fost trimişi în judecată, în stare de libertate, de către DNA, într-un dosar de fraudă. BCR s-a constituit parte civilă în cauză, cu echivalentul în moneda naţională a sumei de 11.336.000 de euro, reprezentând prejudiciu efectiv produs şi beneficiu nerealizat, urmând ca pe parcursul procedurilor să reactualizeze valoarea prejudiciului, se menţiona într-un comunicat dat publicităţii la vremea respectivă de DNA.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 2004-2010, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, zece dintre inculpaţi, angajaţi ai BCR, şi-au încălcat atribuţiile de serviciu cu prilejul activităţilor de aprobare a creditelor şi/sau tragerii sumelor de bani aprobate în ceea ce priveşte firmele administrate sau reprezentate de ceilalţi inculpaţi.

"Acest lucru s-a materializat prin depăşirea competenţei de aprobare, acceptare de documentaţii incomplete, neconstituirea şi raportarea către centrala BCR SA a unor firme ca debitor unic faţă de care banca înregistra expunere, acordarea de punctaje care favorizau clientul pentru eludarea condiţiilor de acordare, neverificarea îndeplinirii de către solicitanţi a condiţiilor impuse de normele bancare pentru încheierea convenţiilor de creditare, precum şi a destinaţiei sumelor acordate, nerespectarea condiţiilor pentru reactivarea şi restructurarea creditelor, neurmărirea derulării creditelor de la acordare până la rambursarea integrală, obţinând astfel un folos material necuvenit pentru acestea, corelativ cu producerea unui prejudiciu în patrimoniul unităţii bancare", au susţinut anchetatorii.

Credite acordate cu încălcarea normelor  

Potrivit acestora, un număr de 56 de credite date unui număr de 34 de debitori persoane juridice au fost acordate cu încălcare gravă a normelor şi instrucţiunilor de lucru în vigoare, prin depăşirea limitelor de autoritate, atât din punct de vedere valoric, cât şi din punct de vedere al naturii operaţiunii, respectiv prin sprijinirea debitorilor în vederea obţinerii unor astfel de credite prin prezentarea la bancă a unor documente în fotocopie, fără a fi certificate pentru conformitate cu originalul, documente care în urma cercetărilor s-au dovedit a fi false, notează Agerpres.

[citeste si]

Patru dintre inculpaţi, în scopul disimulării provenienţei ilicite a sumelor obţinute prin încheierea convenţiei de creditare, au supus aceste sume unui circuit de reciclare, în urma căruia cea mai mare parte din creditele de investiţii au avut ca destinaţie finală plăţi către furnizori sau acoperirea ratelor de credite, dobânzi şi comisioane restante, pe care o serie de clienţi, aflaţi în 'relaţii' comerciale, le datorau unităţii bancare. 

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google PlayIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


nxt.23
YesMy