ORA DE RELIGIE în ȘCOALĂ. Câte cereri au fost completate până marți

Biserica Ortodoxă Română face tot posibilul pentru a determina cât mai mulți părinți să-și înscrie copiii la ora de religie. Se pare că decizia CCR i-a nemulțumit atât de tare pe șefii instituției, încât aceștia fac o adevărată campanie pe TV și internet.

Personalități ale lumii mondene și culturale, printre care Ana Blandiana, Sofia Vicoveanca sau cântărețul Connect-R, îi îndeamnă pe părinți să facă acest lucru, în clipurile montate de televiziunea Patriarhiei.

Se pare că această campanie a produs unele efecte. De exemplu, la Colegiul Spiru Haret din București, doar 10% dintre elevi nu au făcut cerere pentru ora de religie. Aceștia vor fi obligați să fie prezenți la această clasă, pentru că directorul nu știe ce să facă în timpul orei cu ei și nici nu o poate înlocui cu altă materie, situație existentă în multe alte școli din țară.

Ministerul Educației a atras recent atenția că părinții nu pot fi obligați să facă cerere pentru ora de religie și directorii nu pot face presiuni în acest sens.

"Până azi la 14:00 avem 1 milion 265 de mii de solicitari din 3 milioane 95 de mii de elevi, inclusiv clasa pregătitoare", a precizat ministrul Educației radu Câmpeanu la Europa FM, această cifră reprezentând puțin peste o treime din totalul elevilor.

BOR s-a dus și la CNA

În campania sa, BOR a făcut mai multe clipuri în care apar personalități din toate domeniile și s-a dus la CNA pentru a-i cere consiliului să recomande difuzare acestor spoturi de către toate televiziunile.

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de marţi, adresa Patriarhiei Române prin care Consiliul era rugat să recomande difuzarea unor spoturi de promovare a orei de Religie şi a datei de 6 martie, ziua până când se mai pot face înscrieri la această materie.

CITEȘTE ȘI: Școala unde elevii vor să învețe religia. Ce spune preotul IULIAN NEGOIȚĂ

CNA a fost de acord, dar nu toți membrii au votat pentru. Florin Gabrea și Radu Călin Cristea, membri CNA, au votat împotriva acestor recomandări.

„Chestiunea cu ora de religie e o foarte aprinsă dezbatere publică. Părerea mea este că deși înțeleg buna credință a mesajului, din toate cele 3 spoturi, partea de informații este încărcată în favoarea orei de religie. Eu aș spune că pur și simplu CNA-ul nu ar trebuie să intervină într-o discuție publică care nu este tranșată. Eu nu cred că aceste spoturi au o componentă de informare, ci una de convingere", și-a justificat Radu Călin Cristea votul.

Concurs cu premii în bani

Călugării de la Mănăstirea Sihăstria Putnei oferă 5.500 de lei pentru cele mai frumoase eseuri cu tema „De ce este importantă ora de religie pentru mine". Concursul a fost deja lansat pe site-ul lăcașului de cult, iar elevii sunt încântaţi de premii.

„Este un proiect care ne-am gândit să fie de folos tuturor copiilor, mai ales la frământările prin care trece societatea românească din punct de vedere spiritual", spune Arhimandritul Nectarie, starețul Mănăstririi Sihăstria Putnei.

CITEȘTE ȘI: BOR a apelat la vedete pentru a menține religia în școli

Cele mai bune lucrări vor fi premiate cu bani din veniturile lăcașului de cult, în total 5.500 de lei.

„Lucrările de locul I vor fi premiate cu 700 de lei, cele de locul 2 cu 500 de lei și cele de locul 3 cu 500 de lei, iar premiul special va fi de 1000 de lei", mai spune starețul.

A înființat și o asociație

La sfârșitul anului 2014 a fost înființată Asociația Părinților pentru Ora de Religie (APOR). Se pare că BOR a vrut să se extindă rapid, dat fiind teremnul scurt pe care l-a avut la dispoziție. Cu două zile înainte de termenul limită, APOR are filiale în toată țara, pagina de Facebook și site.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel