EXCLUSIV  Operații de slăbit. Ce riscuri au intervențiile din chirurgia bariatrică

După operatii de slăbit, pacienții pot avea nevoie și de intervenții estetice pentru eliminarea surplusului de piele
După operatii de slăbit, pacienții pot avea nevoie și de intervenții estetice pentru eliminarea surplusului de piele

Operațiile de slăbit nu se fac pentru frumusețe, ci pentru sănătate. Invitat la Interviurile DC News și DC Medical, Dr. Bogdan Marțian, șeful Clinii de chirurgie generală de la Spitalul Clinic Sanador a explicat, EXCLUSIV, ce tipuri de operații bariatrice există, în ce cazuri sunt recomandate ele, dar și care sunt riscurile aferente fiecăreia în parte.

Multe VIP-uri autohtone au slăbit spectaculos, aproape peste noapte. Dar puține au recunoscut că au făcut una din intervențiile care țin de chirurgia obezității – adică chirurgia bariatrică. Dar de ce apelează la astfel de metode unii pacienți, când există posibilitatea de a slăbi mâncând sănătos și făcând sport?

Slăbesc, dar nu reușesc să se mențină

„Pentru că mulți sunt în stare să slăbească, dar foarte puțini sunt în stare să se mențină. Aici e problema, menținerea la greutate după ce ai reușit să slăbești. Marea majoritate a omenilor slăbesc, nu pot menține greutatea cu pricina, încep să se îngrașe și aproape întotdeauna ajung la o greutate mai mare decât cea de la care au plecat. Și, ținând cure repetate, în scară, ei de fapt se îngrașă. Există însă și indicații certe, strict medicale, indiscutabile, atunci când nu există comorbidități. Adică, atunci când există obezitate, obezitate morbidă sau nu neapărat morbidă, la Indicele de Masă Corporală la sub 40, dacă sunt asociate alte comorbidități cum ar fi: apneea în somn - ne aducem aminte de Sindromul Pickwick, cu un băiat cu volum mare adormea vorbind - când se poate opri cordul, poate face stop respirator în timpul somnului. Revenind, apneea în somn, diabetul zaharat, insuficiența cardiacă, alte boli vasculare, toate astea sunt mult ameliorate de scăderea în greutate și evident că și de chirurgia bariatrică", a explicat Dr. Bogdan Marțian, șeful Clinicii de chirurgie generală de la Spitalul Clinic Sanador.

Tipuri de intervenții: Inelul gastric

Dar ce tipuri de intervenții bariatrice se pot face? Și care sunt riscurile fiecăreia în parte?

„Există mai multe variante. Spere exemplu, inelul gastric. Sub joncțiunea dintre esofag și stomac, se montează un inel care îngustează stomacul, și în felul acesta stomacul devine bicameral, o cameră mică deasupra inelului și o cameră mare, sub inel. Diametrul acestui inel este reglabil, se poate regla sub ecran radiologic, pentru că are un rezervor montat sub piele, se poate injecta sau se poate scoate lichid din inelul ăsta. Mai strângem, mai dăm drumul, mai strângem", spune expertul Sanador.

Dar acest dispozitiv nu e lipsit de riscuri și nici nu e cel mai eficient, după cum spunea medicul. „Problema cea mai mare a inelului - pe lângă faptul că poate să comporte diverse complicații, nu puține - e că inelul poate fi păcălit. Senzația de foame este aceeași, pofta de mâncare este aceeași, și dacă subiectul bea lichide dulci, alea trec glonț prin inel și n-a făcut nimic. (...) Inelul poate să erodeze stomacul și să pătrundă în stomac. Inelul poate să migreze, să-și schimbe poziția și poate să producă ocluzie gastrică. Să facă stenoză gastrică, și atunci devine o urgență chirurgicală scoaterea sa. Perforația poate să ducă la peritonită. Nu sunt foarte frecvente complicațiile acestea, dar există și trebuie luate în calcul. Cine își asumă riscul trebuie să știe, la inel, faptul că nu este din cale-afară de eficient și faptul că poate să producă niște complicații uneori foarte severe".

Tipuri de intervenții: Gastric sleeve

A doua metodă este gastric sleeve, care e o metodă ceva mai nouă și care „înseamnă îndepărtarea unei bune porțiuni din stomac, care să rămâne un tub. Stomacul se transformă într-un tub destul de îngust, calibrat pe o bujie de o anumită dimensiune, și arată ca o mânecă de sacou, de cămașă. De aia se cheamă și gastric sleeve. Acesta este un procedeu reducțional, adică reduce volumul stomacului. Are însă și avantajul că partea din stomac care se extirpă este cea responsabilă de producția unei substanțe care funcționează ca un hormon, și care se numește grelină, și care este responsabilă de pofta de mâncare, de senzația de foame. Odată îndepărtată porțiunea aceasta din stomac, se reduce spectaculos pofta de mâncare și senzația de foame. Și atunci, pacienții mănâncă mai puțin, nici nu încape, și nu mai au poftă de mâncare. Efectul este spectaculos. Adică scad mult în greutate", a epxlicat șeful Clinicii de Chirurgie Generală de la Spitalul Clinic Sanador.

La acest tip de intervenție bariatrică, foarte rar, există și riscul ca pacienții să cadă în cealaltă extremă, să nu mai mănânce deloc. „S-au descris câteva cazuri de genul acesta. Dar nu au legătură cu stomacul propriu-zis, au legătură cu judecata individului. Există anorexie cu stomac întreg! Sunt pacienți care slăbesc foarte mult, dar foarte puțini. E o operație ceva mai ușoară în arsenalul chirurgiei bariatrice, nu e cea mai complicată. Nu e ușoară pentru că are o tranșă gastrică foarte lungă, și acolo unde e tăiat lung și cusut lung există și mai mult risc de perforații și de sângerare. Depinde de chirurg, de echipament și de persoana în cauză. Dar procentul de complicații la gastric sleeve este undeva sub 1%. (...) Și depleția organismului este mai puțin importantă decât în alte procedee, există după operația aceasta un deficit de vitamina B12 și de Fier, pentru că acestea se absorb din stomac, dar care se pot compensa cu pastile", a continuat dr. Bogdan Marțian. Astăzi, gastric sleeve este cel mai practicat procedeu bariatric din lume.

Tipuri de intervenții: Gastric bypass

O altă metodă este gastric bypass. „A fost cea mai popularizată procedură chirurgicală de către americani. Bypass-ul secționează stomacul în apropiere de joncțiunea cu esofagul, rămâne un stomac mic, de vreo 60-80 de cm cubi, restul stomacului rămâne pe loc, dar este scos din circuitul digestiv. Și la acest stomac mic se aduce o ansă de intestin subțire, secționată într-un anumit loc, la o anumită lungime, detalii de tehnică, și mâncarea se duce în ansa aceasta de intestin subțire, iar componenta de subpancreatic și de bilă, vine în această ansă undeva mai jos. Astfel încât, fermenții digestivi și alimentele se întâlnesc, și se produce digestia, undeva mult mai jos în circuitul digestiv, în așa fel încât capacitatea organismului de a absorbi ceea ce mănâncă este mult redusă. Pe de altă parte, rezervorul gastric este și el foarte mic. Este un procedeu mixt și restrictiv, pentru că poți mânca puțin, dar și malabsorbtiv, pentru că se absoarbe mai puțin. Aici, după gastric bypass, apar ceva tulburări metabolice, mai multe decât după gastric sleeve", a detaliat reputatul chirurg. Procedeul este reversibil, dat fiind faptul că stomacul rămâne pe loc, „dar se întâmplă cu totul și cu totul excepțional", a completat el.

Tipuri de intervenții: Varianta extremă

În fine, pentru obezitatea extremă sau superextremă „există niște procedee și mai complicate, și care fac componente malabsorbtivă mult mai importantă, gen bilo-diversie pancreatică, duoden în switch se cheamă, adică se modifică profund circuitul digestiv, și alimentele se întâlnesc undeva foarte jos, către capătul intestinului subțire, astfel încât componenta malabsorbtivă este foarte importantă. Ei, pacienții aceștia au și tulburări severe după aceea. Dar pentru ei uneori este singura soluție ca să scadă în greutate și de regulă ei sunt pacienți foarte bolnavi, cu comorbidități severe asociate și de aceea se recurge la tipurile acestea".

Când faci operația estetică pentru a scăpa de surplusul de piele după ce ai slăbit, aflați în video: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel