ONU critică abuzurile la adresa comunității LGBTQ+ din Rusia. Duma vrea să înăsprească legea care duce la opresarea persoanelor gay încă din 2013

FOTO: Pixabay
FOTO: Pixabay

Biroul Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului a criticat înăsprirea planificată a legislaţiei ruse care discriminează persoanele lesbiene, gay, bisexuale şi transgender, informează vineri DPA.

Legea încalcă drepturile omului şi principiile internaţionale, a declarat Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului Volker Turk vineri la Geneva.

Parlamentul de la Moscova, Duma de Stat, a aprobat joi propuneri privind extinderea unei legi din 2013 privind aşa-numita "propagandă homosexuală".

Modificările mai trebuie să treacă printr-o a doua şi a treia lectură înainte de aprobare.

Extinderea legii înseamnă că orice informaţie sau discuţie despre persoanele LGBT vor fi interzise, a declarat Biroul ONU pentru Drepturile Omului.

LGBT înseamnă lesbiană, gay, bisexual şi transgender. Variantele LGBTQ, LGBTQI sau LGBTQIA+ sunt de asemenea adesea folosite. Fiecare literă reprezintă o identitate de gen sau o orientare sexuală, notează DPA.

Turk a făcut apel la parlamentarii ruşi să respingă înăsprirea legii, precum şi să pună capăt legii cu totul, asigurând astfel că oamenii nu sunt supuşi violenţei sau discriminării ca urmare a orientării lor sexuale.

Deputaţii ruşi au votat joi în prima lectură o înăsprire a controversatei legi ce reprimă "propaganda LGBT", un nou semn de întărire a liniei conservatoare în această ţară aflată în plină ofensivă în Ucraina, aminteşte France Presse.

Legea din 2013 care pedepseşte "propaganda LGBT" în rândul minorilor a fost astfel înăsprită prin interdicţia "negării valorilor de familie" şi a "promovării orientărilor sexuale non-tradiţionale" inclusiv în rândul adulţilor.

Aceste interdicţii vizează "mass-media, internetul, literatura şi cinematografia" şi de asemenea publicitatea. "Filmele care promovează relaţiile sexuale non-tradiţionale nu vor primi certificat de distribuire", a avertizat Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus).

Textul interzice de asemenea "informaţiile susceptibile să inducă dorinţa de a-şi schimba sexul" copiilor.

"Trebuie să-i protejăm pe cetăţenii noştri şi Rusia de degradare şi extincţie, tenebre răspândite de SUA şi statele europene", a declarat preşedintele Dumei de Stat, Veaceslav Volodin, citat într-un comunicat.

Aceste infracţiuni vor fi pedepsite cu amenzi grele, iar străinii care vor încălca această lege ar putea fi expulzaţi, potrivit amendamentelor votate de Duma de Stat.

Rusia nu a încetat să-şi întărească orientarea conservatoare în ultimi ani, în faţa a ceea ce preşedintele Vladimir Putin prezintă drept "decadenţa" societăţii occidentale, notează AFP.

Legislația ani-gay care se află în vigoare în Rusia, încă din 2013, a inspirat și legea din Ungaria pe care UDMR o copiază la indigo, în Parlamentul României.

Vlad Viski de la Asociația MozaiQ a explicat traseul acestei legi și modul în care ideologia care stă la baza politicilor lui Putin își face loc și în țara noastră, mizând pe ura față de minoritățile sexuale.

„Să urmărim traseul acestei legi. La finalul anului trecut, Zakarias Zoltán, lider al Partidului Popular al Maghiarilor din România (partid extremist maghiar) și ales pe listele UDMR, a anunțat că va depune o lege "ca în Ungaria", care să protejeze copiii în fața LGBT. Zis și făcut: în 2022 deputatul Zakarias Zoltán a găsit alți colegi de la UDMR și au depus o propunere legislativă, iar domnul Zakarias nu prea a putut să explice, într-o confruntare directă, care-i treaba cu legea și cu oportunitatea ei, vezi aici https://www.youtube.com/watch?v=JxcLQc-JnMA

Legea a trecut tacit de Senat, zic eu și pentru că partidele politice au lăsat-o să treacă, neavând vreo mare dorință să voteze nici negativ nici pozitiv acest proiect de lege.

În Camera Deputaților legea a intrat rapid în circuitul parlamentar și are în acest moment două avize negative de la comisiile de învățământ și egalitate de șanse și un aviz pozitiv grav de la comisia pentru sănătate, cu amendamente importante. Are și un aviz preliminar de la comisia raportoare, respectiv cea pentru drepturile omului. Sunt 3 comisii raportoare care trebuie să facă un aviz comun, mai este cea juridică și cea pe muncă.

Este absolut necesar să existe o presiune publică pentru respingerea acestei propuneri legislative, dacă ar trece, putem vorbi de abuzuri grave împotriva libertății de exprimare, asupra drepturilor LGBT, asupra regimului privind drepturile omului.

Las atașate prevederile legii și amendamentele adoptate la comisia de sănătate.

La pct. 4 se propune o definiție extrem de îngustă a sexului.La pct. 6 din lege introduce opțiunea unui opt-out pentru cursuri de educație sexuală.

Punctul 7 este cel care practic ar permite producerea unor abuzuri în restrângerea libertății de exprimare prin amendarea sau scoaterea completă a unor articole, cărți, marșuri, știri despre care s-ar presupune că ar putea difuzate de copii în diferite medii: instituții de învățământ, medicale, de protecție, penitenciare, internet, mass media, ETC. Acum, în cazul amendamentelor de la comisia de sănătate, avem introducerea unor noi elemente în lege

Punctul 3 introduce în lege formularea„(11) Elementele constitutive ale identității copilului la naștere sunt cele înscrise în actul de naștere, potrivit anexelor nr. 1A-2A1 la Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și anume:a) numele,b) sexul,c) cetățenia,d) naționalitatea.

La punctul 6 avem formularea„(31) Sexul copilului este stabilit de către medicul care a asistat sau a constatat nașterea, respectiv celui care a efectuat expertiza medico-legală, după caz.(32) Sexul copilului poate fi feminin sau masculin.(33) Naționalitatea copilului este cea declarată de părinți.”

La punctul 9 avem formularea„(1) Copilul are dreptul de a fi protejat împotriva abuzului, neglijării, exploatării, traficului, migrației ilegale, răpirii, violenței, pornografiei prin internet, expunerii la conținuturi care promovează sau popularizează homosexualitatea, schimbarea sexului stabilit la naștere sau comportamente sexuale deviante, precum și a oricăror forme de violență, indiferent de mediul în care acesta se află, cum ar fi: familie, instituții de învățământ, medicale, de protecție, medii de cercetare a infracțiunilor și de reabilitare/detenție, internet, mass-media, locuri de muncă, medii sportive, comunitate.”

----------

Legea aceasta este extrem de periculoasă pentru că, invocând protecția copiilor, poate deschide ușa spre cenzură directă, inclusiv închiderea unor entități juridice care apără comunitatea LGBT. Orice poate fi considerat că reprezintă "propagandă" care să ajungă la copii. Or, Comisia de la Veneția a spus deja, în cazul Ungariei că nu poți folosi justificarea protecției copiilor pentru a restrânge drepturi LGBT. https://www.venice.coe.int/webforms/documents/default.aspx?pdffile=CDL-AD(2021)050-e Mai mult, dacă această lege trece, ar reprezenta încă o lovitură dată comunității LGBT”, a scris Vlad Viski pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel