Protest LGBT în București. Viski: Legea aceasta e extrem de periculoasă pentru că, invocând protecția copiilor, poate deschide ușa spre cenzură directă

Vlad Viski, director executiv MozaiQ
Vlad Viski, director executiv MozaiQ

Vlad Viski de la Asociația MozaiQ a explicat de ce iese în stradă la protestul LGBT -  TRADIȚIA NOASTRĂ E IUBIREA - care va avea loc sâmbătă în București.

„Am vorbit ieri despre unul dintre motivele pentru care ies sâmbătă în stradă la MARȘ DE PROTEST - Tradiția noastră e Iubirea, de la ora 14 în Piața Universității, anume opoziția la Pl-x 243/2022, propunere legislativă din Camera Deputaților care practic încearcă să șteargă de pe fața pământului comunitatea LGBT. Zic să argumentez puțin mai bine, cu textul de lege în față.

Dar întâi să urmărim traseul acestei legi. La finalul anului trecut, Zakarias Zoltán, lider al Partidului Popular al Maghiarilor din România (partid extremist maghiar) și ales pe listele UDMR, a anunțat că va depune o lege "ca în Ungaria", care să protejeze copiii în fața LGBT. Zis și făcut: în 2022 deputatul Zakarias Zoltán a găsit alți colegi de la UDMR și au depus o propunere legislativă, iar domnul Zakarias nu prea a putut să explice, într-o confruntare directă, care-i treaba cu legea și cu oportunitatea ei, vezi aici https://www.youtube.com/watch?v=JxcLQc-JnMA

Legea a trecut tacit de Senat, zic eu și pentru că partidele politice au lăsat-o să treacă, neavând vreo mare dorință să voteze nici negativ nici pozitiv acest proiect de lege.

În Camera Deputaților legea a intrat rapid în circuitul parlamentar și are în acest moment două avize negative de la comisiile de învățământ și egalitate de șanse și un aviz pozitiv grav de la comisia pentru sănătate, cu amendamente importante. Are și un aviz preliminar de la comisia raportoare, respectiv cea pentru drepturile omului. Sunt 3 comisii raportoare care trebuie să facă un aviz comun, mai este cea juridică și cea pe muncă.

Este absolut necesar să existe o presiune publică pentru respingerea acestei propuneri legislative, dacă ar trece, putem vorbi de abuzuri grave împotriva libertății de exprimare, asupra drepturilor LGBT, asupra regimului privind drepturile omului.

Las atașate prevederile legii și amendamentele adoptate la comisia de sănătate.

La pct. 4 se propune o definiție extrem de îngustă a sexului.La pct. 6 din lege introduce opțiunea unui opt-out pentru cursuri de educație sexuală.

Punctul 7 este cel care practic ar permite producerea unor abuzuri în restrângerea libertății de exprimare prin amendarea sau scoaterea completă a unor articole, cărți, marșuri, știri despre care s-ar presupune că ar putea difuzate de copii în diferite medii: instituții de învățământ, medicale, de protecție, penitenciare, internet, mass media, ETC. Acum, în cazul amendamentelor de la comisia de sănătate, avem introducerea unor noi elemente în lege

Punctul 3 introduce în lege formularea„(11) Elementele constitutive ale identității copilului la naștere sunt cele înscrise în actul de naștere, potrivit anexelor nr. 1A-2A1 la Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și anume:a) numele,b) sexul,c) cetățenia,d) naționalitatea.

La punctul 6 avem formularea„(31) Sexul copilului este stabilit de către medicul care a asistat sau a constatat nașterea, respectiv celui care a efectuat expertiza medico-legală, după caz.(32) Sexul copilului poate fi feminin sau masculin.(33) Naționalitatea copilului este cea declarată de părinți.”

La punctul 9 avem formularea„(1) Copilul are dreptul de a fi protejat împotriva abuzului, neglijării, exploatării, traficului, migrației ilegale, răpirii, violenței, pornografiei prin internet, expunerii la conținuturi care promovează sau popularizează homosexualitatea, schimbarea sexului stabilit la naștere sau comportamente sexuale deviante, precum și a oricăror forme de violență, indiferent de mediul în care acesta se află, cum ar fi: familie, instituții de învățământ, medicale, de protecție, medii de cercetare a infracțiunilor și de reabilitare/detenție, internet, mass-media, locuri de muncă, medii sportive, comunitate.”

----------

Legea aceasta este extrem de periculoasă pentru că, invocând protecția copiilor, poate deschide ușa spre cenzură directă, inclusiv închiderea unor entități juridice care apără comunitatea LGBT. Orice poate fi considerat că reprezintă "propagandă" care să ajungă la copii. Or, Comisia de la Veneția a spus deja, în cazul Ungariei că nu poți folosi justificarea protecției copiilor pentru a restrânge drepturi LGBT. https://www.venice.coe.int/webforms/documents/default.aspx?pdffile=CDL-AD(2021)050-e Mai mult, dacă această lege trece, ar reprezenta încă o lovitură dată comunității LGBT”, a scris Vlad Viski pe Facebook.

Asociația MozaiQ, organizație comunitară LGBT (lesbiene, gay, bisexuali și persoane transgender), organizează marșul de protest TRADIȚIA NOASTRĂ E IUBIREA, sâmbătă, pe 15 octombrie, de la ora 14:00, pornind din Piața Universității din București, pentru a protesta în marș împotriva proiectului de lege anti-LGBT care se află pe masa Camerei Deputaților.

Asociația MozaiQ LGBT este o organizație comunitară care luptă pentru drepturile omului și care participă la dezvoltarea comunității LGBT din România sub stindardul solidarității și încrederii reciproce, rezultate din activități sociale, o prezență pe scena culturală alternativă, precum și atenția deosebită acordată diverselor grupuri din comunitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel