Reuniunea anuală a Adunării Mondiale a Sănătăţii, forul decizional al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a început luni în Geneva.
Cele 194 de state membre plănuiesc să definească liniile directoare pentru prioritățile Organizației Mondiale a Sănătății în următorii patru ani. Acestea includ un plan de eradicare a malariei în multe țări până în 2030 și măsuri pentru a combate creșterea îngrijorătoare a rezistenței la medicamentele antimicrobiene.
Momentul de vârf planificat pentru această întâlnire - semnarea oficială a unui tratat al OMS privind pandemiile - a fost anulat după ce negocierile internaționale desfășurate timp de doi ani s-au încheiat vineri fără a se ajunge la un acord.
Negociatorii nu au reușit să ajungă la un consens pe teme sensibile, cum ar fi distribuirea medicamentelor, a echipamentelor de protecție sanitară și a vaccinurilor în cazul unor viitoare pandemii. Adunarea speră acum să stabilească următorii pași necesari pentru semnarea unui tratat global.
Experții din domeniul medical anticipează că învățămintele dobândite în timpul pandemiei de coronavirus vor fi integrate în activitatea adunării. Se prognozează că vor fi adoptate amendamente la Regulamentul Sanitar Internațional al OMS, incluzând noi reguli pentru prevenirea răspândirii bolilor peste frontierele naționale și obligația de a raporta imediat focarele de boală către OMS.
Tema adunării din acest an este "Toţi pentru sănătate, sănătate pentru toţi", susține Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu