Sfatul OMS. Vaccinarea pentru călătorii NU este obligatorie

Pexels
Pexels

OMS consideră că certificatele care atestă vaccinarea sunt o măsură inechitabilă la nivelul comunității internaționale. 

Comitetul de urgență al Organizației Mondiale a Sănătății își păstrează poziția declarată și consideră că dovada vaccinării nu ar trebui să fie o cerință obligatorie în cazul călătoriilor internaționale. Acest subiect a fost dezbătut în contextul nemulțumirilor create de condițiile internaționale de călătorie, transmite Reuters

Experții consideră că vaccinarea nu ar trebui să fie singura condiție care să permită călătoriile internaționale, având în vedere accesul limitat și inechitabil la vaccinul împotriva COVID-19. Dovada vaccinării accentuează inechitățile sociale din diferitele țări ale lumii și promovează o libertate de mișcare trunchiată. 

Țările mai slab dezvoltate cu un acces redus la vaccinare ar putea fi excluse de pe listele de călătorii care sunt întocmite în prezent în fiecare țară a lumii. 

Certificatul COVID fluidizează controalele de pe aeroport

Pasagerii care sosesc pe aeroportul Henri Coandă din țări aflate pe lista galbenă pot utiliza fluxul verde (fără control DSP) dacă prezintă un certificat digital european COVID sau un test PCR efectuat cu cel mult 72 ore înainte de îmbarcare, se arată într-un comunicat de presă emis de Compania Națională Aeroporturi București (CNAB). Pasagerii care sosesc din țări aflate pe lista roșie pot utiliza, de asemenea, fluxul verde, dar numai dacă prezintă un certificat digital european COVID.

Certificate COVID eliberate în UE

Certificatele digitale COVID sunt eliberate de la 1 iulie de la adresa https://certificat-covid.gov.ro. Reprezentanții STS au explicat cum funcționează. Certificatul digital COVID-19 pentru călătoriile în Uniunea Europeană facilitează libera circulație, spunea ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.

Certificatele eliberate sunt valabile astfel:

- certificatele de vaccinare până la data de 30 iunie 2022

- certificatele de testare 24 de ore pentru testul rapid și 72 de ore pentru testul PCR

- certificatele de vindecare 180 de zile de la data primului rezultat pozitiv la testul pentru Sars Cov-2 înregistrat în platforma informatică „Corona-Forms”.

Certificatele vor putea fi eliberate în format digital, iar pentru persoanele care nu au acces la acest format primăriile, direcțiile de evidență a populației și direcțiile de sănătate publică vor putea asista oamenii pentru eliberarea lor pe hârtie, spunea ministrul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel