Anchetă uriașă la OMS. Angajați acuzați de viol și exploatare. Ar fi peste 50 de victime

Anchetă uriașă la OMS. Angajați acuzați de viol și exploatare. Ar fi peste 50 de victime / Foto: Pixabay
Anchetă uriașă la OMS. Angajați acuzați de viol și exploatare. Ar fi peste 50 de victime / Foto: Pixabay

O anchetă amplă a fost declanșată la OMS, după ce mai mulți angajați au fost acuzați de viol și exploatare.

Personalul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) s-a numărat printre 83 de lucrători care au abuzat sexual de femei și fete în timp ce abordau focarul de Ebola din Republica Democrată Congo, se arată într-un raport, scrie BBC.

Abuzurile, care au inclus nouă acuzații de viol, au fost comise atât de lucrători naționali, cât și internaționali, în perioada 2018-2020. Raportul vine după ce peste 50 de femei din zonă au raportat abuzuri sexuale.

Raportul de 35 de pagini a fost produs de o comisie independentă în urma unei anchete. Comisia, care a intervievat zeci de femei care pretindeau că li s-a oferit muncă în schimbul sexului, a constatat că 21 din cei 83 de presupuși făptași erau angajați de OMS.

OMS, intervenție

OMS a declarat că încetează contractele a patru persoane care erau încă angajate în organizație și a promis că vor fi luate mai multe măsuri. Vorbind marți la o conferință de presă, dr. Tedros a declarat că raportul a fost  "o lectură îngrozitoare" și și-a cerut scuze direct victimelor și supraviețuitorilor.

”Îmi pare rău pentru ceea ce v-au făcut oamenii care sunt angajați de OMS pentru a vă servi și a vă proteja.”, a spus el, care a adăugat: ”Este principala mea prioritate ca făptașii să nu fie scuzați, ci să fie trimiși la răspundere”.

El a spus că responsabilitatea îi revine în cele din urmă și a promis că va ajuta la sprijinirea și protejarea victimelor, spunând totodată că va revizui structura și cultura OMS.

Directorul regional al OMS din Africa, Matshidiso Moeti, și-a cerut scuze celor care au suferit ”din cauza acțiunilor personalului nostru”. Ea a spus că a fost ”umilită, îngrozită și cu sufletul la gură” de constatările anchetei.

Comisia a declarat că a constatat ”eșecuri structurale clare și lipsa de pregătire în gestionarea riscurilor incidentelor de exploatare și abuz sexual” în țara din Africa Centrală. Acest lucru ar fi din cauza concentrării asupra eradicării Ebola, potrivit comisiei. Peste 2.000 de persoane au murit în focarul de Ebola din Republica Democrată Congo.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel