OFICIAL DNA. De ce a fost reținut Toni Greblă, fost judecător CCR

Toni Greblă, reținut DNA
Toni Greblă, reținut DNA

Fostul judecător al Curții Constituționale a României (CCR) Toni Greblă a fost reținut de Direcția Națională Anticorupție pentru 24 de ore. 

Acuzațiile aduse de procurorii DNA

Procurorii DNA l-au reținut pe Toni Greblă, marți, la ora 11:35, pentru 24 de ore. Fostul judecător CCR este acuzat de infracțiuniile: 

- trafic de influență, în formă continuată; 

- efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția în scopul obținerii pentru sine și pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (2 infracțiuni);

- constituirea unui grup infracțional organizat (în forma constituirii și în vederea pregătirii infracțiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate).

Trafic de influență 

Faptele au fost comise în perioada 2010-2015. Până în decembrie 2013, Toni Greblă a fost senator, ulterior judecător al CCR. Toni Greblă "a pretins și primit de la suspectul Bîrcină Ion, cu titlu de foloase necuvenite, următoarele:

- în perioada 2010–2015, folosința gratuită, întreținerea și asigurarea pentru un autoturism marca BMW Serie 5, (înmatriculat succesiv pe mai multe firme controlate de Bîrcină Ion), în echivalent de 56.070 euro;

- în perioada 2010–2015, folosința gratuită a unui post telefonic, înregistrat pe una din firmele omului de afaceri;

- în 02.11.2011, suma de 1.200 lei (echivalentul unor obiecte vestimentare);

- în octombrie 2012, materiale electorale aferente campaniei electorale privind alegerile parlamentare, pentru lipirea a 20.000 de afișe". 

SRI, răspuns oficial despre cele 50 de dosare pe care le-ar fi luat Traian Băsescu de la Cotroceni 

În schimbul foloaselor menționate, fostul judecător CCR a promis, potrivit procurorilor, că "va interveni și va determina diferiți funcționari publici să îndeplinească și să urgenteze îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuțiile acestora de serviciu, în folosul firmelor controlate de suspectul Bîrcină Ion, cu interese în domenii de activitate diversă (energie, transport, fier vechi ș.a.)".

Procurorii DNA mai precizează că Toni Greblă "a exercitat în fapt activități specifice calităților de asociat (perceperea de dividende), administrator (reprezentarea societății) și director general (activități comerciale), disimulate prin interpuși, încălcând dispozițiile de incompatibilitate (privind incompatibilitățile judecătorului de la Curtea Constituțională și ale senatorului)". 

Toni Greblă a încălcat embargoul pus de Rusia Uniunii Europene

Comunicatul DNA adaugă: "inculpatul Toni Greblă a desfășurat activități comerciale direct și prin interpuși și a exercitat calitățile de asociat, respectiv administrator / director general, în legătură cu o fermă agricolă situată în județul Gorj și cu o societate comercială, având ca obiect principal de activitate producția de energie electrică. Începând cu luna august 2014, inculpatul Greblă Toni a întreprins demersuri pentru intermedierea unei legături comerciale de export între omul de afaceri Bîrcină Ion (persoană apropiată relațional), un cetățean turc, cetățeanul moldovean Victor Dolghi și Constantin Bartolomeu Săvoiu. Împreună cu cei 4 suspecți menționați, inculpatul a constituit un grup infracțional organizat cu scopul de a iniția raporturi comerciale (export produse agro-alimentare) pe linia România – Federația Rusă, cu interpunerea Turciei, pentru eludarea deciziei de instituire de către Rusia a unui embargo unilateral asupra importului de produse agro-alimentare din Uniunea Europeană. În fapt, embargoul unilateral al Rusiei este un răspuns la instituirea regimului autonom de sancțiuni de către Uniunea Europeană Rusiei.

VEZI ȘI: Toni Greblă, de urgență la spital, după ordonanța de reținere

Documente vamale sau comerciale falsificate

"În acest sens, membrii grupului s-au întâlnit de mai multe ori, atât în țară, cât și în afara țării, acționând coordonat pentru îndeplinirea scopului pentru care s-au constituit. În perioada 2014 – 2015, aceștia au efectuat acte pregătitoare în vederea săvârșirii infracțiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate", ai precizează procurorii DNA. 

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel