ȘOC. Mulți români pot rămâne fără permis de conducere

Potrivit unei directive europene, eliberarea permiselor de conducere sau  reînnoirea acestora nu se va mai putea face fără obţinerea unui aviz autorizat care să ateste dacă suferă, sau nu, de apnee moderata sau severă în somn, de tip obstructiv. Directiva europeană  va trebui implementată şi în România până la sfârşitul acestui an.

Statele membre europene trebuie sa adopte si sa publice pana la 31 decembrie 2015 cel tarziu, actele cu putere de lege si actele administrative necesare pentru a se conforma cu Directiva 2014/85/UE a Comisiei din 1 iulie 2014 de modificare a Directivei 2006/126/CE a Parlamentului European si a Consiliului privind permisele de conducere, potrivit economica.net.

Drept urmare nu se va mai elibera sau reînnoi permisul de conducere auto candidatilor sau conducătorilor fara obtinerea unui aviz autorizat care sa ateste dacă suferă de sindrom de apnee moderata sau severa in somn de tip obstructiv.

Sindromul de apnee moderată în somn de tip obstructiv se referă la existenţa a 15 - 29 episoade de apnee şi hipopnee pe oră (indice apnee-hipopnee), iar sindromul de apnee severă în somn de tip obstructiv se referă la existenţa a cel puţin 30 de episoade de acest fel într-o oră, ambele fiind asociate cu somnolență diurnă excesivă.

Aviz medical autorizat pentru eliberarea permiselor auto

Candidații sau conducătorii auto pentru care există suspiciuni de sindrom de apnee moderată sau severă în somn de tip obstructiv se vor supune unei consultaţii medicale, pentru obținerea unui aviz autorizat, înainte de eliberarea sau reînnoirea permisului de conducere.

Permisele de conducere vor putea fi eliberate candidaților sau conducătorilor auto care prezintă sindrom de apnee moderată sau severă în somn de tip obstructiv și care dovedesc că își controlează afecțiunea în mod corespunzător, că respectă un tratament adecvat și că prezintă îmbunătățiri în ceea ce privește somnolența, dacă este cazul, fapt confirmat de un aviz medical autorizat, se precizează în Directiva CE 2014/85/UE.

Candidații sau conducătorii auto care prezintă sindrom de apnee moderată sau severă în somn de tip obstructiv și care urmează un tratament trebuie să facă obiectul unei examinări medicale periodice, la intervale care nu depășesc trei ani pentru conducătorii auto din grupa 1, și un an pentru conducătorii auto din grupa 2.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel