Obama avertizează că jihadişti europeni pot intra fără VIZE în SUA

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a avertizat că europeni care adoptă cauza jihadului în Siria şi Irak pot călători cu ajutorul paşaportului pe care-l deţin fără vize în Statele Unite.

 

"Anumiţi europeni simpatizează cauza (liderilor sunniţi) şi se duc în Siria. Alţii se duc în Irak, obţin o experienţă de luptă şi se întorc", a declarat Obama într-un interviu înregistrat la sfârşitul săptămânii şi difuzat duminică pe postul ABC, informează Mediafax.

Aceşti combatanţi "au paşapoarte europene, ei nu au nevoie de vize pentru Statele Unite", a continuat şeful statului european.

Împotriva ofensivei-fulger a insurgenţilor din cadrul grupării Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL) în nordul Irakului, preşedintele american a trimis câteva zeci de consilieri militari la Bagdad cu scopul de a susţine forţele irakiene, dar a îndepărtat ideea unei intervenţii a trupelor americane.

Potrivit ultimelor estimări, aproximativ 780 de francezi sunt în drum către Siria, au luptat în războiul din această ţară sau au revenit din aceasta. Belgia estimează la 200 numărul cetăţenilor belgieni aflaţi în acest caz, iar Marea Britanie la 400.

VEZI ȘI: Banca Mondială, avertisment teribil pentru Rusia și Europa

Mehdi Nemmouche, un francez suspectat că a ucis patru persoane la Muzeul Evreiesc din Bruxelles pe 24 mai, ar fi petrecut peste un an în Siria, unde a luptat alături de anumiţi combatanţi, potrivit procurorului Parisului.

În faţa acestor riscuri, "este necesar să ne ameliorăm politica de supraveghere şi culegerea de informaţii la faţa locului", a subliniat Obama. "La un moment dat vom ataca organizaţiile care ne vizează", a adăugat el.

La Washington este dezbătută problema oportunităţii atacurilor aeriene. Ele sunt excluse pentru moment, dar Pentagonul a dezvăluit săptămâna aceasta că operează avioane fără pilot în spaţiul aerian al Bagdadului cu scopul de a "proteja" militari şi diplomaţi americani.

În opinia reprezentantului republican Peter King, declaraţiiile preşedintelui nu sunt suficiente.

VEZI ȘI: Moscova AVERTIZEAZĂ: Criza ucraineană amenință PACEA din Europa

"Trebuie să fie foarte ofensiv. Siria este cea mai mare ameninţare la adresa noastră. Nu doar mii de europeni care se duc în Siria au vize de intrare în Statele Unite, ci, la ora actuală, în Siria sunt peste 100 de americani", a declarat pentru ABC King, un membru al Comisiei pentru Securitate Internă din cadrul Camerei Reprezentanţilor.

Unul dintre aceşti americani a comis în mai un atentat sinucigaş cu un camion plin de explozivi, în nordul Siriei, potrivit Departamentului de Stat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel