Banca Mondială, avertisment teribil pentru Rusia și Europa

Un raport al Băncii Mondiale spune că aplicarea unui nou set de sancțiuni împotriva Rusiei va fi dăunător atât pentru Moscova cât și pentru Bruxelles. PIB-ul Rusiei va scădea cu 10% dacă rușii pierd piața europeană, în timp ce locuitorii Bătrânului Continent ar trebui să plătească cu 50% mai mult pentru gazele ruse consumate.

"Dată fiind interdependența economică între UE și Rusia, escaladarea sancțiunilor probabil ar impune costuri economice majore, cu daune pentru eforturile de redresare ale ambelor părți", spune Banca Mondială, citată de Russia Today.

În Rusia, veniturile din petrol reprezintă 9% din PIB și un sfert din veniturile guvernamentale, iar "pierderea pieței europene de export ar reduce veniturile guvernamentare cu 10% sau mai mult din PIB", potrivit analizei BM.

Europa depinde de Rusia pentru aproximativ 30% din gazul natural pe care îl consumă. În cazul întreruperilor de livrări sau a sancțiunilor, costurile economice ar fi foarte ridicate. Importuri adiționale în Europa de gaz natural lichefiat din alte surse ale lumii ar crește cererea globală, dar și prețurile.

În orice caz, chiar dacă prețurile la gazul natural lichefiat nu vor crește, costurile importurilor în UE vor crește cu 50%, spune BM

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel