Urmărește emisiunea live


Obama, atac la Trump, după denunțarea acordului cu Iranul

Barack Obama
Barack Obama

Barack Obama a condamnat  decizia lui Donald Trump de a încălca înțelegerea nucleară a Iranului  ca fiind "înșelătoare", potrivit The Guardian.

Barack Obama, pentru care acordul de referință din 2015 a fost o realizare a politicii externe a semnării, a emis o  declarație scrisă la scurt timp după ce Trump a anunțat că SUA va întrerupe Planul comun de acțiune comun (JCPOA), în ciuda îndemnului aliaților europeni și a câtorva dintre consilieri proprii.

"Într-o democrație, vor exista întotdeauna schimbări în politici și priorități de la o administrație la alta. Dar neconcordanța consistentă a acordurilor conform cărora țara noastră este o parte a riscului de erodare a credibilității Americii și ne pune în contradicție cu marile puteri ale lumii ", a spus Obama.

Citeste si: Bogdan Chirieac: Donald Trump, lovitură formidabilă

În concordanță cu comentariile anterioare, Obama nu a menționat succesorul său după nume. O mare parte din declarația fostului președinte a căutat să clarifice faptele din jurul acordului cu Iranul și termenii lui, în timp ce insistau că acordul funcționa.

"Cred că decizia de a pune în pericol JCPOA fără nici o încălcare a acordului iranian este o greșeală gravă", a spus Obama.

"Statele Unite ar putea fi în cele din urmă lăsate cu o pierdere de alegere între Iranul înarmat nuclear sau un alt război în Orientul Mijlociu".

[citeste si]

Preocupările lui Obama au fost reluate de John Kerry, fost secretar de stat, care a condus negocierile acordului cu SUA.

Kerry a declarat că decizia lui Trump "distruge cuvântul american" și și-a exprimat speranța că afacerea ar putea continua fără America.

"În loc să construim măsuri de verificare a neproliferării fără precedent, această decizie riscă să le aruncăm și să tragem lumea înapoi pe marginea drumului cu care ne-am confruntat acum câțiva ani", a spus Kerry.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel