Rusia, avertisment pentru Europa de Est: Răspundem militar!

Rusia consideră orice extindere a forțelor NATO în apropierea granițelor sale drept o "demonstrație de intenții ostile" și va lua măsurile politice și militare necesare pentru a-și asigura securitatea, a declarat, luni, un înalt oficial rus.

Avertismentul diplomatului rus a fost lansat după ce președintele SUA, Barack Obama, în timpul unei vizite oficiale în Polonia, a dezvăluit planul de alocare a unui miliard de dolari pentru antrenamentele și rotația trupelor americane din Estul Europei. 

"Nu putem vedea consolidarea puterii militare a Alianţei Nord-Atlantice la frontierele Rusiei altfel decât ca pe o demonstraţie a intenţiilor ostile", a afirmat Vladimir Titov, adjunctul ministrului rus de Externe, pentru Interfax.

"Ar fi greu să vedem o consolidare substanţială a forţelor militare NATO în centrul şi estul Europei, chiar şi într-un sistem de rotaţie, altfel decât ca pe o încălcare directă a prevederilor Actului fondator din 1997 între Rusia şi NATO", a subliniat Titov, citat de Reuters.

Obama nu a precizat dacă aceste fonduri vor fi folosite pentru instalarea unor baze permanente în țările est-europene, dar este greu de crezut că suma de un miliard ar fi suficientă pentru asemenea acțiuni. SUA a spus însă că o parte din această sumă urmărește să crească capacitatea militară a țărilor de la granița Rusiei care nu sunt membri NATO, precum Ucraina, Georgia și Moldova.

"Vom fi forţaţi să luăm toate măsurile politice şi militare pentru a ne garanta în mod credibil securitatea", a subliniat diplomatul.

Rusia a contestat îndelung extinderea NATO către Est, pe care o vede drept o amenințare la propria securitate.

Citește și: Obama, anunț major în Polonia, care vizează și România

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel