Urmărește emisiunea live


Obama, anunț major în Polonia, care vizează și România

Președintele Barack Obama a făcut, marți, un apel către Congresul american să sprijine un efort de un miliard de dolari pentru sporirea prezenței militare a SUA în Europa, decizie care se vrea una de reasigurare a angajamentului americanilor în fața aliaților europeni.

Obama a anunțat inițiativa în timpul unei vizite în Varșovia, prima sa oprire în cadrul unui turneu european care-l va purta săptămâna aceasta în Belgia și Franța. 

Casa Albă a precizat că fondurile vor fi folosite pentru a spori exercițiile militare și misiunile de antrenament, dar și pentru rotația trupelor terestre și aeriene de pe Bătrânul Continent.

Oficiali citați de Associated Press spun că Obama caută să intensifice participarea Marinei americane în misiunile NATO din Marea Neagră și Marea Baltică, și, totodată, să crească capacitatea militară a țărilor de la granița Rusiei care nu sunt membri NATO, precum Uraina, Georgia și Moldova.

Băsescu pozează în strateg regional și critică Polonia

Liderii statelor din Europa Centrală și de Est, îndeobște Polonia, au cerut în repetate rânduri, de la începutul crizei ucrainene, o implicare militară mai activă a americanilor în regiune.

Președintele Barack Obama a ajuns, marți dimineață, la Varșovia. Șeful diplomației americane, John Kerry, a ajuns și el, cu două ore înainte de președintele SUA, în Polonia.

Ceremoniile din Polonia marchează împlinirea a 25 de ani de la primele alegeri parţial libere, la 4 iunie 1989, care au însemnat pentru Polonia căderea comunismului şi începutul transformărilor democratice, sociale şi economice.

Statele Unite şi Polonia vor găzdui, marţi după-amiază, o întâlnire cu aliaţii lor apropiaţi din Europa Centrală şi de Est. La întâlnire vor participa, în afară de Statele Unite şi Polonia, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, România şi Slovacia. 


Citește și: Obama, în Polonia: Angajamentul SUA în Europa de Est e sacrosanct

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel