Oana Băluță: Sunt femeie și feministă și nu mă simt jignită că Viorica Dăncilă este prima femeie care a intrat în turul 2

Oana Băluță, activistă feministă și conferențiar la Universitatea din București, a vorbit despre intrarea Vioricăi Dăncilă în turul doi al alegerilor prezidențiale, fiind prima femeie care intră în această bătălie.

”Sunt femeie și feministă și nu mă simt jignită că Viorica Dăncilă este prima femeie care a intrat în turul 2 al prezidențialelor. Nici nu cred că e vreo palmă dată feminismului.


Am mai spus că atunci când intră Ideea de Femeie în politică, femeile reale nu au ce să caute acolo fiindcă e greu să te lupți cu imaginarul colectiv. În urmă cu 5 ani, am avut două candidate la prezidențiale: Elena Udrea și Monica Macovei. Sigur că îmi doream altceva din punct de vedere politic, dar nici atunci nu m-a ofensat candidatura lor. Femeile acestea trei sunt diferite ca parcurs politic, discurs, background politic și altele. Și acum mi-aș fi dorit o altă ofertă electorală și de la femei și de la bărbați. Dacă mă uit la cultura de partid și la cultura politică din România, mă îndoiesc că puteam avea o altă ofertă electorală.


Mi-ar fi plăcut să fie o candidată precum Jacinda Ardern (prim-ministră în Noua Zeelandă), dar nu cred că cele două culturi o puteau genera și accepta. Ar fi fost "mult prea" sau nu "suficient de".


Acești candidați sunt formați, selectați și sprijiniți de partide în primul rând. Când cultura organizațională și selectarea candidaților vor arăta mai puțin parohial, probabil că vom avea și altfel de candidați sau candidate. Sigur că și în partide și în societate, cultura politică participativă coexistă cu cea parohială, iar aceasta este una din sursele de tensiune.


În dezbaterile feministe, argumentele în favoarea participării și reprezentării politice a femeilor sunt mult mai nuanțate, țin cont de realismul politic și și-au temperat esențialismul.


Altele sunt cele care mă ofensează și mă jignesc, de la atacuri la persoană, la stereotipuri la dezangajare civico-politică la dispreț față de săraci și vârstnici”, a scris Oana Băluță pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel