Urmărește emisiunea live


O fată de 16 ani din Botoșani și-a dat părinții în judecată pentru a deveni independentă

Foto ilustrativ. Imagine de Free-Photos de la Pixabay
Foto ilustrativ. Imagine de Free-Photos de la Pixabay

'Emanciparea minorului'. O adolescentă de 16 din Botoșani și-a dat părinții în judecată pentru a devenit liberă și independentă din toate punctele de vedere. 

O adolescentă din Botoșani, în vârstă de 16 ani, vrea să iasă de sub tutela părinților și să ia decizii fără să aibă nevoie de aprobarea acestora. Pentru a-și îndeplini scopul, fata și-a dat părinții în judecată.

Practic, adolescenta a deschis la Judecătoria Botoșani o acţiune prin care cere să i se recunoască capacitatea de decizie și exercițiu, respectiv independența totală față de părinți, scrie botosaninews.ro.

Deși cazurile de acest gen sunt rare, legea din România permite unui minor să iasă de sub tutela părinților, dacă îndeplinește mai multe condiții. 

Minorul care cere libertate și independență din toate punctele de vedere trebuie să aibă minim 16 ani împliniţi, un venit propriu și acordul scris al ambilor părinţi, adoptatorilor sau curatorului. Dacă minorul are doar acordul unuia dintre părinți, poate obține ieșirea de sub tutelă adresându-se instanței de judecată.

Acțiunea intentată de fata de 16 ani se numește, în termeni de specialitate, 'emanciparea minorului'.

VEZI ȘI: O femeie din Iași care și-a dat în judecată soțul pentru că ar fi jignit-o

VEZI ȘI: Două surori au fost vândute de părinți, în Spania, pentru căsătorii 'aranjate'

Un indian și-a dat părinții în judecată pentru că nu i-au cerut acordul să-l aducă pe lume

În 2019, un bărbat din India, adept al curentului anti-natalist, și-a dat părinții în judecată pentru că nu i-au cerut acordul înainte de a-l aduce pe lume. Raphael Samuel susținea atunci că este greșit să aduci un copil pe lume, unde va suferi, doar din dorința cuiva de a fi părinte.

'Trebuie să îi admir tenacitatea de a ne chema pe amândoi în instanță, știind că ambii săi părinți sunt avocați. Dacă Raphael ar veni cu o explicație rațională despre cum i-am fi putut cere acordul înainte de a-l naște, mi-aș accepta vina. Sunt fericită că fiul meu a devenit un bărbat neînfricat, independent, care gândește. Sunt sigură că își va găsi calea spre fericire', spunea mama lui, conform BBC.

În ciuda acțiunii din instanță, tânărul a spus că are o relație foarte bună cu părinții lui. Totuși, el a susținut că 'nu văd de ce trebuie să aducem copii pe lume și să îi punem să treacă prin toate greutățile vieții, mai ales când ei nu au cerut asta'.

VEZI ȘI: 20.000 lei daune morale pentru profesoara bătută cu o țeavă de un elev

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel