O eroare umană a dat peste cap sitemul Ro-Alert în Maramureș

Inspectorul şef al ISU Maramureş, Pavel Băltaru, a precizat, joi, într-o conferinţă de presă, că sistemul RO-Alert nu a funcţionat normal din cauza unei greşeli umane, iar populaţia din judeţ a fost avertizată abia după trecerea furtunii care a avut loc marţi seara.

Acesta a confirmat că ISU Maramureş a primit în timp real avertizarea de Cod roşu emisă de către Centrul Naţional de Prognoze Meteo, înainte cu câteva secunde de codul portocaliu emis de către Centrul Meteo Regional-Transilvania Nord.

"În acest context a fost transmisă o avertizare pentru populaţia din zonele Baia Mare, Baia Sprie şi Tăuţii Măgherăuş prin intermediul aplicaţiei RO-Alert. În contextul precizat şi având în vedere faptul că pentru personalul ISU Maramureş a fost prima utilizare în modul real a aplicaţiei, a intervenit o eroare umană, nu una de sistem, care a făcut ca mesajul să fie transmis doar la ora 17,04. Menţionam că aplicaţia RO-Alert este perfect funcţională, sens în care s-au transmis fără probleme mai multe alerte în alte judeţe vizate de fenomene meteo asemănătoare" a declarat Pavel Băltaru.

Acesta şi-a exprimat regretul pentru eroarea produsă de unul dintre lucrătorii ISU Maramureş şi a menţionat că personalul de intervenţie va continua să se pregătească pentru astfel de situaţii.

Instruire superficială

"Regretăm situaţia creată de întârzierea transmiterii mesajului şi vă asigurăm că vom continua pregătirea şi instruirea temeinică a personalului cu privire la utilizarea corespunzătoare a aplicaţiei RO-Alert, astfel încât asemenea situaţii să nu se mai producă", a mai spus Pavel Băltaru.


Conform unui comunicat de presă al ISU Maramureş, în data de 28 mai, o serie de fenomene meteo extreme, grindină de mari dimensiuni, intensificări deosebit de puternice ale vântului, averse torenţiale şi descărcări electrice au afectat o parte din judeţul Maramureş. Evoluţia acestor fenomene a fost monitorizată de către personalul din dispeceratul ISU Maramureş, care primeşte datele furnizate de Sistemul de Gospodărire a Apelor Maramureş, Centrul Meteo Regional Transilvania Nord-Cluj şi Centrul Naţional de Prognoze Meteo din Bucureşti.

Alerta a sosit la 30 de minute după furtună


Potrivit aceleiaşi surse, în intervalul orar 15.53 - 17.58, în ziua de 29 mai, în dispeceratul instituţiei au fost primite şi retransmise 5 avertizări hidro şi meteo de cod portocaliu şi una de cod roşu, atât de către Centrul Meteo Regional Transilvania Nord-Cluj, precum şi de către Centrul Naţional de Prognoze Meteo din Bucureşti. Avertizările meteo au fost de tip now casting, care indicau manifestarea imediată a fenomenelor vizate.

În context, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Maramureş, Gabriel Zetea, a solicitat, în cursul zilei de miercuri, explicaţii din partea Ministerului de Interne pentru nefuncţionarea sistemului RO-Alert, în cazul furtunii din 28 mai, când mesajul de alertare a fost trimis pe telefonia mobilă la aproape 30 de minute după trecerea fenomenelor meteorologice. 

Vezi și: ANM, prognoza meteo. COD GALBEN de furtuni, informare meteo prelungită - HARTĂ

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel