O doctoriță din România se revoltă: Dacă te întreabă ce ai mâncat, lasă ''supica'' și ''brânzica'' de aseară

Mirela Niţu, sufletul Unităţii de Primiri Urgenţe din Slobozia, a vorbit despre atitudinea pe care o au pacienţii când ajung la UPU.

Într-o Românie în care medicii pleacă pe capete, unii doctori încă mai rămân în țară și încearcă să-și facă meseria cum pot mai bine, indiferent de condiții. Cei care au mai rămas nu vor mai mult decât respect din partea pacienților pe care îi tratează. Mirela Nițu, doctoriță din Slobozia, a scris câteva rânduri care ar putea îmbunătăți relația pacient-medic.

Iată mesajul Mirelei Nițu:

1) Dacă vii la UPU să fii consultat (mai ales dacă NU e o urgență!), răspunde frumos la întrebările care ți se pun, cooperează cu încredere, că de-aia ai venit, iar medicul are nevoie de antecedentele tale, că nu te cunoaște sau nu știe ce ți s-a întâmplat nou.

2) Nu te repezi la asistentă, că nu-ți place privirea ei. Fiecare are fața ei, una mai veselă, altă mai sobră, iar datoria ei este să-ți scrie foaia, să-ți pună tratamentul, nu să stea la taclale și să facă pe bufonul.

3) Dacă doar ți se iau analize și nu se sare imediat cu perfuzia pe dumneata, nu te rățoi și nu încerca să o primești prin intimidare, înseamnă că nu ai nevoie de ea. Și-apoi serul ăla, apa aia chioară nu te ajută cu nimic, să știi. Și poate știe prostul ăla de doctor că mai întâi trebuie să vadă analizele, ca să știe ce să-ți dea. Că de-aia e el doctorul și dumneata pacientul, nu ești la restaurant, să comanzi menu-ul.

4) Dacă te întreabă ce ai mâncat, lasă supica și brânzica de aseară, că nu de la ele te doare burta și verși; mai bine pomenește-i de sarmalele de la prânz, de usturoiul ăla de pe pastramă, de vinetele alea cu maioneză; nu le mai ascunde după ceiuț, că nu te crede nimeni, dar nici nu te poate trata corect. Că nu te întreabă degeaba, nici n-ar vrea să știe, că el n-a mâncat nimic, că n-a avut timp; și-i e o foame de-ar mânca și pietre!

5) Dacă medicul consideră că nu ești de internat, ascultă-l, ia rețeta și fii atent la indicații; știu că ai venit cu bagajul pregătit, ca în vacanță, dar n-a fost să fie de data asta, șervetel știe!... aaa, medicul știe, adică, mai bine. Și mai știe că nu te tratezi acasă, de-aia tot vii. Până nu vei mai ajunge... și atunci va fi numai vina dumitale... Tratează-ți cu seriozitate boala, fără scuze, lasă paharul ăla, lasă țigara și cafeaua, lasă...

6) Dacă te întreabă frumos: ai cu ce merge acasă?, nu te repezi la el, că doar încearcă să găsească o soluție, nu te dă nimeni afară până dimineață, chiar dacă nu prea e loc. Că ești pe picioarele dumitale, iar Ambulanța nu-i Taxi, nici la cheremul lui, nici la al dumitale. Și nu striga: da' ceilalți ce aveau în plus, de i-ați trimis cu ambulanță?, că nu aveau în plus, aveau în minus. Și-ar trebui să fii bucuros de asta, că dumneata ești mai întreg, mai sănătos, nu să-ți pară rău. Că doar n-au fost trimiși în turul Bucureștiului cu City Tour Bus.

7) Și ultimul punct, că am obosit pentru noaptea asta. Mai ales, dar mai ales NU mai amenința cu reclamația, judecata, televiziunea și ziarele! Că s-ar putea să înceapă să-și dorească medicul ăla să vină odată și-odată cineva să-l dea afară, ca să-și ia inima în dinți, să nu-i mai pese de cine/ce lasă în urmă și să plece... pluii de suflet, departe, în altă lume, mai politicoasă, mai educată medical, mai ordonată, unde să se simtă și el un OM, unul respectat, să poată respecta și el. Așa cum a fost învățat, dar i s-a luat.

Că alții nu mai vin pe-aici, că n-au de unde. Și s-a cam dus și buhul. De loc rău. Rămâne spitalul pustiu. Și-atunci... la cine vei mai țipa dumneata? Pe cine vei mai jigni? Pe cine vei mai amenința?... Dar, mai ales, cine te va mai trata?...

Nu vezi dumneata că se împuținează doctorii pe zi ce trece? Și nu mai cresc alții în loc? Nu te întrebi: de ce oare?

Eu mă întreb zilnic în oglindă: am greșit cu ceva, puteam mai mult, puteam mai calm, puteam lasă de la mine, puteam depăși oboseală, frustrarea? Fă-o și dumneata, dragul meu pacient, te rog! Și poate, cine știe... într-o zi... ne-om înțelege mai bine unul cu/pe celălalt.

VEZI ȘI: Medicul Gheorghe Burnei a operat fiind în cârje. Operație-maraton de trei ore

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel