O simplă analiză de sânge ar putea prezice dacă poţi dezvolta maladia Alzheimer cu cel puţin câteva luni sau chiar ani înainte de apariţia primelor simptome.
Autor: Anca Murgoci
Cercetătorii finlandezi au descoperit o serie de biomarkeri pentru identificarea persoanelor cu risc crescut de Alzheimer. Aceştia pot indica dacă o persoană este sau nu afectată de boală. Chiar dacă studiul a fost realizat cu un număr mic de persoane, descoperirea ar putea servi ca instrument în diagnosticarea maladiei.
Experţii de la VTT Technical Research Centre spun că analiza de sânge, combinată cu o probă neurocognitivă poate identifica persoanele care riscă să sufere de Alzheimer în viitor. Se ştie că maladia se dezvoltă gradual de-a lungul mai multor decenii. Prima etapă este caracterizată de simptome uşoare legate de memorare. Cu toate aceastea, nu sunt afectate activităţile cotidiene ale pacientului.
Potrivit BBC Mundo, studiul a cuprins 143 de pacienţi care prezentau o insuficienţă cognitivă uşoară, 37 de pacienţi cu Alzheimer şi 46 de persoane sănătoase. Cercetătorii au utilizat o metodă numită metabolomica ce se ocupă cu analizarea proceselor chimice care implică metaboliţi (celule care produc metabolismul). Pe durata celor 27 de luni de cercetare, 52 din cei 143 pacienţi cu insuficienţă cognitivă uşoară au dezvoltat Azheimer. Experţii au observant că cei 52 de pacienţi prezentau în sângele lor modificări în trei metaboliţi asociaţi cu progresia bolii.
Chiar dacă maladia nu poate fi prevenită, diagnosticarea este esenţială pentru a întârzia debutul ei şi totodată pentru a îmbunătăţi viaţa pacienţilor. Pentru acest lucru este necesar să se găsească un instrument care să poată detecta potenţialii bolnavi de Alzheimer. Studiile în acest sens sunt în stare incipientă, dar promit schimbări majore pentru cei afectaţi.
Citește şi:
Stimulare cerebrală profundă în cazul bolnavilor de Alzheimer
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News