NYIRO JOZSEF nu poate fi reînhumat la Odorheiul Secuiesc

NYIRO JOZSEF. Curtea de Apel Târgu Mureș a decis menținerea sentinței Tribunalului Harghita, prin care a fost anulată autorizația de reînhumare a scriitorului Nyiro Jozsef la Odorheiul Secuiesc, emisă în urmă cu doi ani, precizează Agerpres.

NYIRO JOZSEF. Purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Târgu Mureș, Viorela Bejan, a precizat că sentința instanței este definitivă și irevocabilă, iar prin aceasta s-a respins recursul făcut de Primăria Odorheiul Secuiesc împotriva sentinței Tribunalului Harghita din 27 iunie 2012, pronunțată în urma unei plângeri depuse de Instituția Prefectului-Județul Harghita.

NYIRO JOZSEF. Înainte de pronunțarea sentinței, avocatul Primăriei Odorheiul Secuiesc a cerut Curții de Apel Târgu Mureș să dispună casarea integrală a sentinței Tribunalului Harghita și să constate nulitatea absolută a acesteia, invocând "necompetența instanței de contencios administrativ".

Citește și: Un oficial ungar atacă dur Guvernul Ponta în cazul horthyst-ului Nyiro Jozsef

NYIRO JOZSEF. Scriitorul Nyiro Jozsef a decedat la Madrid în 1953, rămășițele pământești ale acestuia au fost aduse inițial în Ungaria la inițiativa Parlamentului de la Budapesta, iar în 2012, în plină campanie electorală, președintele legislativului ungar, Laszlo Kover, a încercat reînhumarea scriitorului la Odorheiul Secuiesc, în cadrul unei ceremonii aprobate de edilul orașului.

Acțiunea a stârnit proteste vehemente atât din partea Ministerului Afacerilor Externe a României, cât și din partea unor lideri ai UDMR.

Citește și: Cenuşa poetului Jozsef Nyiro, interzisă în România

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel