Nursultan Nazarbayev la Forumul "One Belt, One Road", alături de lideri importanți ai lumii

Nursultan Nazarbayev, președintele Republicii Kazahstan a participat la ceremonia de deschidere a Forumului  "One Belt, One Road", la care au mai participat și președinții altor state, directori de societăți și șefi de delegații internaționale, informează agenția de presă AkordaDiscursul de deschidere a fost rostit de Președintele Republicii Populare Chineze, Xi Jinping.

Principalul obiectiv al Forumului constă în analiza direcțiilor de activizare a colaborării, în crearea de platforme de colaborare și schimb al rezultatelor acestei colaborări. De asemenea, vor fi analizate aspecte cheie, precum infrastructura comunicațiilor, colaborarea economico-comercială, investițiile industriale, energie și resurse, asistență financiară, protecția mediului înconjurător.

În cadrul ceremoniei de deschidere a Forumului de colaborare internațională "O singură zonă, un singur drum" Șeful statului a participat la o serie de întâlniri de afaceri cu liderii altor state.

Președintele Republicii Kazahstan l-a salutat pe președintele R.P. Chineze, Xi Jinping, și l-a felicitat cu ocazia deschiderii încununate de succes a Forumului.

Nursultan Nazarbayev a discutat cu Președintele Federației Ruse, V. Putin, și cu Președintele Turciei, R. Erdogan, cu care a analizat rezultatele obținute în urma rundei de negocieri privind problema Siriei, încheiate de curând la Astana. Enumerând rezultatele procesului de la Astana, R. Erdogan a subliniat importanța acestuia pentru continuarea dialogului privind problema siriană la Geneva.

În plus, Șeful statului a făcut schimb de opinii cu președinții R. Belarus, A. Lukashenko, și al Uzbekistanului, Sh. Mirzieev, cu Prim-miniștrii Pakistanului, N. Sharif, și al Malaesiei, N. Razak, cu președintele Forumului Economic Mondial, K. Schwab.

De asemenea, Nursultan Nazarbayev a avut o discuție cu Secretarul general al ONU, A. Guteress, care și-a reiterat intenția de a participa la summit-ul SCO (organizația pentru Cooperare de la Shanghai), care va fi organizat în curând la Astana.

[citeste si]

Pe parcursul discuțiilor cu Președintele R. Kazahstan, Premierul Spaniei, M. Rajoy, a confirmat participarea Regelui Spaniei la expoziția internațională "EXPO-2017".

În aceeași zi, Șeful statului a participat la o întâlnire cu Președintele RPC, Xi Jinping.
Șeful statului a mulțumit Președintelui R.P. Chineze pentru invitația la Forumul "O singură zonă, un singur drum" și a subliniat buna organizare a acestuia.

"Consider că Forumul va deveni unul dintre evenimentele importante din acest an, derulate la nivel mondial. Intervenția Dvs. de astăzi a fost una plină de substanță și a oferit un răspuns la multe aspect ale colaborării interstatale. "O singură zonă, un singur drum" reprezintă o nouă paradigmă, o schema de colaborare la un nou nivel" a declarant Președintele R. Kazahstan.

Nursultan Nazarbayev a subliniat că ideea "O singură zonă, un singur drum" reprezintă colaborarea nu numai la nivel regional, ci și între state de pe continente diferite.

- În această zonă există peste 60 de state care însumează 45% din populația lumii. Colaborarea bilaterală și multilaterală dintre kazahstan și RPC a devenit un etalon, alte țări putând învăța de la noi, - a declarat Șeful Statului.

Președintele Republicii Kazahstan a remarcat dinamica pozitivă a dezvoltării relațiilor dintre cele două state și și-a exprimat convingerea în consolidarea acestora la nivel mai înalt.

În plus, părțile au analizat aspectele asigurării securității regionale și cibernetice precum și probleme actuale de pe agenda internațională.

Xi Jinping i-a mulțumit lui Nursultan Nazarbayev pentru contribuția R. Kazahstan la procesul de soluționare a conflictului din Siria.

Președintele RPC a subliniat succesul programului "Nurly zhol", precum și caracterul actual al inițiativei internaționale "Reuniunea privind colaborarea și măsurile de încredere din Asia" (SVMDA).

Liderul R.P. Chineze și-a confirmat disponibilitatea de a vizita R. Kazahstan în cadrul unei vizite oficiale, de a participa la summit-ul SCO și la deschiderea expoziției internaționale specializate "EXPO-2017".

De asemenea, șefii de stat au analizat o serie de aspect ale colaborării bilaterale. De o atenție deosebită s-au bucurat temele creșterii schimbului comercial și a colaborării în domeniul industrial, al inovațiilor, transporturilor și energiei.

De asemenea, Nursultan Nazarbayev s-a întâlnit cu Premierul Consiliului de Stat al Republicii Populare Chineze, Li Keqiang.

În cadrul întâlnirii, părțile au făcut schimb de opinii privind situația și perspectivele de dezvoltare a relațiilor bilaterale dintre Kazahstan și RPC.

"Relațiile noastre au devenit un exemplu pentru alte state. În cadrul întâlnirii din 2014 am ridicat problema implementării proiectelor de creare a unor industrii, de conectare a sistemelor de transport. Ne mai rămâne să realizăm o serie de proiecte importante," a declarat Președintele R. Kazahstan.

Subliniind importanța proceselor de integrare, Nursultan Nazarbayev a remarcat rolul important al inițiativei "O singură zonă, un singur drum" în condițiile actuale.

Șeful Statului a atras atenția asupra rezultatelor pozitive, obținute în urma conjugării celor două programe – "Nurly zhol" și "Drumul mătăsii".

În plus, părțile au analizat aspectele creșterii schimburilor comerciale dintre state, perspectivele utilizării potențialului de tranzit al R. Kazahstan, aspectele dezvoltării tehnologiilor și a industriilor moderne ecologice, precum și colaborarea în domeniile energetic și agricol.

În încheiere, Președintele R. Kazahstan l-a invitat pe Li Keqiang să ne viziteze țara, informează agenția de presă Akordy.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel