EXCLUSIV  Nunți impozitate. Teodorovici dă de pământ cu ANAF: O imbecilitate, o hăituială. Fac ce am promis

Eugen Teodorovici
Eugen Teodorovici

Eugen Teodorovici a atacat puternic ANAF după ce a văzut că s-au trimis declarații pe care cei căsătoriți după 2013 trebuie să le completeze cu datele prestatorilor de servicii de la nuntă în vederea impozitării.

Eugen Teodorovici a criticat dur măsura ANAF-ului de a impozita prestatorii de servicii de la nunți din 2013 până în zilele noastre în baza unor declarații pe care însurățeii sunt obligați să le completeze.

"Este reală chestiunea asta. Cei de la Prahova au postat chiar și pe Facebook circulara asta. Bun, este în temeiul legal, numai că asta cu siguranță, pe o listă de priorități a ANAF-ului este undeva mult, mult în josul listei. ANAF-ul avea multe alte lucruri de făcut înantea acestei măsuri. Întrebarea care se pune este de ce tot timpul ANAF-ul recționează și nu acționează?", a declarat ministrul Finanțelor pentru DCNews.

Mirii ar putea ajunge să justifice banii

Eugen Teodorovici a mai explicat și la ce se poate ajunge în acest caz, dacă lucrurile vor rămâne așa. "Adică, vă dați seama, ei acum din 2013 ce să facă? Se duce într-o zonă în care nu are cum să se mai oprească. Cineva va trage pe chestia asta. De ce? A făcut unul o nuntă în 2013, perfect. El acum e notificat să îți spună ție, Fisc, cine a fost la el la nuntă să îi facă poze, să îi cânte, să-l distreze. Vă dați seama că firmele care au asigurat cateringul, aranjamentul floral și așa mai departe au avut contracte, nu e niciun fel de problemă, și-au declarat la stat veniturile. Persoana fizică, adică mirii, pe de o parte, ar trebui să spună lucrurile astea. Ei se vor gândi atunci când o să primească hârtia că poate cineva deja știe cine le-a făcut poză la nuntă, de exemplu, și atunci o să spună 'aoleu ce facem?' sau să spună 'nu îmi mai amintesc' și nu ai ce să faci teoretic. Dar poți să te gândești, (n.r. în calitate de prestator) 'domnule dar dacă ăla care mi-a făcut poze a dat declarație deja la FISC și a anunțat că el a fost și că a primit suma de nu știu câte mii de lei să filmez la nuntă?' În cazul în care mirele declară chestia asta, că Popescu a făcut poze și i-a dat o sumă, Popescu pe de o parte trebuie să spună de ce nu a declarat la FISC acel venit și pe de altă parte, mirele trebuie să declare de unde au avut miile de lei să îl plătească pe Popescu să îi facă poze. Este o imbecilitate a celor de la ANAF chiar dacă este în lege. Dacă legea spune că trebuie să faci acest lucru, trebuia să îl faci încă din 2013, ca să fi proactiv să spui domnule de azi înainte toți cei care au de gând să se căsătorească prin cununie civilă trebuie să declare, ca omul să știe. Asta ar trebui să fie abordare corectă a ANAF-ului", a mai spus Teodorovici.

Ce priorități avea ANAF

Ministrul Finanțelor are însă cu totul alte așteptări de la ANAF. "Mai mult, o să vreau să văd și eu dacă înainte de această activitate, ANAF-ul și-a făcut restul de activități cum ar fi, nu știu, transferul de activități de la persoanele fizice către ONG-uri care se ocupă de copii, din păcate multe puse în situația de a nu avea fonduri să își asigure medicii, mâncarea pentru copii, ce au ei de făcut. Pentru că FISC-ul primește acea declarație de direcționare a celor 2% ONG-uri, avea termen luni de zile până când le intrau acei bani acelor structuri. Și de la mine au avut o circulară la începutul anului că în maxim 90 de zile de când se dă o declarație de acest transfer de fonduri, ei să transfere banii către acel ONG. Sau nu mai spun de contribuțiile CAS, CASS. Acolo eu am spus clar că acolo trebuie să avem un moment T0 și să nu mai stăm cu ani de zile în spate pentru care ANAF-ul nu făcut decizie de impunere la timp, omul să știe exact cât are de dat la stat, să nu îi punem sula în coastă cu chestia să dea în 60 de zile cum spune Codul de Procedură Fiscală, să dea până în anul viitor în iunie și dacă face plata până în decembrie anul acesta îi dăm 10% discount, dacă o va face până în martie anul viitor, la fel cu discount, dacă nu, până în iunie fără niciun fel de problemă. Și plus să îi înghețăm alte posibile dobânzi până când a primit omul decizia. Aia e suma comunicată, aia s-a înghețat. Adică asta e o abordare corectă, logică și așa mai departe", a explicat Teodorovici pentru DCNews.

”Acțiune de hăituială a ANAF”

"Asta cu nunțile, botezurile și ce au început să facă ei acolo mi se pare o acțiune din asta de hăituială din partea ANAF-ului față de contribuabili. Tot tu greșești ca stat, ai mii de angajați în sistem și nu ești capabil să anticipezi astfel de situații și acum vii după ani de zile să ce? E o făcătură pe care FISC-ul încearcă să o facă încercând să dea vina pe altcineva decât pe Fisc pentru astfel de acțiune. Sau să spună, domnule, ne-am tezit acum și cine face nunta este obligat să facă o declarație ca dacă ai alte persoane particulare care fac anumite servicii cu ocazia acelui eveniment, foarte bine. Dar fă-o de acum încolo ca omul să știe, nu să vii după cinci ani de zile să bagi frica în tinerii căsătoriți. Până la final de an sau începtul anului viitor, cum am promis, lucrurile se vor schimba. O să fie și mai puțini acolo ca să nu mai aibă timp de astfel de idei", a conchis ministrul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel