Polonia ar putea renunța la interdicția aproape totală a avortului. Dezbaterea în parlament, condusă de coaliția lui Tusk

Sursa foto: AGERPRES
Sursa foto: AGERPRES

După proteste masive în urmă cu trei ani, Parlamentul Poloniei a început o dezbatere crucială privind relaxarea legilor restrictive referitoare la avort.

Protestatarii scandau "Revoluția are uter" și "Corpul meu, alegerea mea", iar joi, parlamentarii vor analiza patru propuneri legislative.

Două dintre propuneri vizează legalizarea avortului până în a 12-a săptămână de sarcină, iar a treia propune dezincriminarea procedurii. A patra propunere, susținută de conservatori, urmărește revenirea la legile stricte din 1993, care au fost înăsprite în 2020, informează The Guardian.

Dezbaterea se așteaptă să fie lungă, parlamentarii urmând să voteze vineri dacă propunerile vor fi trimise spre analiză detaliată într-o comisie specială.

"Statul nu se poate preface că avortul nu există - ele se fac, s-au făcut și se vor face mereu", a declarat în Parlament Katarzyna Kotula, ministrul egalității. "Statul trebuie să facă tot posibilul pentru a asigura că avortul este sigur, accesibil, legal și are loc în condiții adecvate".

Federația Poloneză pentru Femei și Planificare Familială consideră dezbaterea un "test masiv" privind modul în care parlamentarii privesc drepturile femeilor. Organizația a subliniat pe rețelele de socializare că femeile au ales acest guvern și cererile lor sunt clare - doresc avort legal, sigur și accesibil.

Polonia, cunoscută pentru legile sale stricte privind avortul, a înăsprit și mai mult aceste restricții sub fostul guvern populist de dreapta, ajungând în 2020 la interzicerea avortului chiar și în caz de malformații fetale. Această situație a fost legată de decesele a cel puțin șase femei, deoarece unii medici au prioritizat salvarea fetusului. Cauzele pot fi ideologice sau legate de evitarea consecințelor juridice.

Marta Lempart, de la organizația Polish Women’s Strike, și-a exprimat îngrijorarea că partidele conservatoare și de extremă-dreapta s-ar putea uni pentru a respinge legile din prima fază. Aceasta ar reprezenta o ignorare a sutelor de mii de persoane care au cerut schimbare.

Controversata reformă a legilor privind avortul pune în lumină diviziunea profundă din coaliția de guvernare a premierului Donald Tusk. Acesta a sperat că parlamentarii coaliției vor permite legilor să treacă de primul obstacol în Parlament. Chiar dacă propunerile legislative vor fi aprobate de Parlament, rămâne întrebarea dacă președintele Andrzej Duda, afiliat cu fostul guvern conservator, va semna legea.

Luna trecută, Duda a folosit dreptul de veto pentru a opri o lege care ar fi permis contracepția de urgență fără prescripție pentru fete și femei de peste 15 ani. Guvernul a anunțat apoi că va trece peste veto-ul prezidențial, permițând farmaciilor să furnizeze contracepția de urgență.

Deși un sondaj Ipsos a arătat că 62% dintre polonezi susțin dreptul la avort până la 12 săptămâni, grupurile anti-avort s-au mobilizat înaintea dezbaterii de joi, anunțând un marș prin Varșovia și un protest în fața Parlamentului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel