Noul guvern din Estonia evaluează revocarea dreptului de vot cetățenilor ruși și belaruși

Foto cu rol ilustrativ: Pxhere
Foto cu rol ilustrativ: Pxhere

Ideea coaliției de guvernare Reformă-Eesti 200-SDE s-ar aplica și la alegerile locale. Dar ar necesita schimbarea Constituției.

Conform Constituției Estoniei, toți cetățenii străini cu reședința permanentă în Estonia pot vota la alegeri, care au loc o dată la patru ani. Dar această regulă, după începerea războiului rusesc împotriva Ucrainei, a devenit subiect de discuție și dezbatere politică în opinia publică. Iar acum, când se formează noul Guvern estonian, după alegerile din 5 martie, care au avut victoria liderului Partidului Reform Eston, Kaja Kallas, coaliția Reform-Eesti 200-SDE reflectă asupra posibilității ”suspendarii cetățenilor Federației Ruse și Belarusului să voteze la alegerile locale, fără modificarea Constituției”, potrivit Open.

Ministrul de Interne, Lauri Läänemets, a subliniat că ”acest lucru este posibil doar prin modificarea Constituției”, precizând că programul coaliției guvernamentale ”prevede ca toate căile posibile să fie analizate pentru ca măsura despre care vorbim să poată fi pusă în aplicare”.

”Un lucru este clar: în coaliție nimeni nu intenționează să modifice Constituția”. Un cadru juridic complex, care, potrivit Läänemets, va necesita timp și investigații din partea avocaților constituționali și a experților din cadrul Ministerului Justiției.

Dar problema este pe masă. Totuși, aceasta nu este prima acțiune a Guvernului estonian împotriva Rusiei și Belarusului după declanșarea conflictului din Ucraina.

Într-adevăr, pe 22 februarie, Parlamentul eston a aprobat interzicerea deținerii armelor de foc pentru cetățenii Federației Ruse și Belarusului cu reședința în țara baltică. Legea a intrat în vigoare pe 15 martie și afectează aproximativ 1.300 de persoane de origine rusă sau belarusă și cu reședința în Estonia.

Citește și: Guvernul Estoniei a demisionat. Acelaşi premier, desemnat să formeze noul Executiv

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel