Sporurile, luate în considerare la calculul tuturor pensiilor. Vești tari de la șeful Casei de Pensii: Cine primește puncte suplimentare

FOTO: freepik @rorozoa
FOTO: freepik @rorozoa

Daniel Baciu (CNPP) a făcut precizări cu privire la noua lege a pensiilor. 

Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) a afirmat, la Realitatea Plus, că s-a lucrat foarte intens la noua lege a pensiilor, ”s-au făcut eforturi supraomenești pentru a reuși să dăm acest draft final de lege”, subliniind că această lege este ”una bună atât pentru actualii pensionari, cât și pentru viitorii pensionari”.

Totodată, a ținut să facă o precizare importantă cu privire la această lege și anume că ”numai și prin formula de calcul reușim să eliminăm inechitățile care s-au acumulat de-a lungul timpului în sistem. Au fost mai multe legi în vigoare de-a lungul timpului, acel număr total de puncte a fost raportat la stagii de cotizare diferite, astfel în momentul de față avem cuantumuri diferite, cu toate că avem contributivitate egală.

Prin noua formulă de calcul exact acest lucru se întâmplă, se elimină această inechitate astfel încât la număr de puncte, adică la contributivități egale vor fi pensii egale în plată. Prin această formulă de calcul eliminăm aceste inechități, în totalitate.

Pe lângă această contributivitate, noi am venit cu un număr de puncte suplimentare, ca un fel de bonus pentru cei care rămân în activitate și realizează niște stagii de cotizare mai mari decât acei 25 de ani care reprezintă un stagiu, considerăm un stagiu mediu de cotizare, între 25 și 30 de ani, pentru fiecare an peste 25 de ani se acordă 0,5 puncte, între 30 și 35 de ani se acordă 0,75 puncte pentru fiecare an care trece peste 30 de ani, iar peste 35 de ani, chiar un punct pentru fiecare an care se cotizează peste 35 de ani.

Încercăm pe această cale să prelungim viața activă a oamenilor, să contribuie mai mult, să încurajăm contributivitatea în sistemul public de pensii”, a declarat Daniel Baciu la Realitatea Plus.

Daniel Baciu: ”Este o reglementare între bugete, se va primi aceeași sumă”

Un beneficiu mai mare pe care îl aduce acest proiect de lege se referă la cei care au avut de-a lungul timpului niște salarii brute, cu niște sporuri, care în momentul de față, pe legislația actuală nu fac parte din baza de calcul a pensiilor, ci a sporurilor care făceau parte din salariu brut, prime, premii, și atunci ele se acordau sporadic și nu aveau acel caracter permanent cum este specificat de legiuitor în actuala legislație, dar asupra cărora s-au achitat contribuții de asigurări sociale de stat. Aceste sporuri vor fi luate în calcul pe noua legislație și toate cele aproximativ 5 milioane de pensii, în plată, vor ajunge la valoarea de 2.032 de lei punctul de pensie, de la valoarea de 1.785 de lei, cât este în prezent. O creștere de 13,8% acordată tuturor pensiilor în plată”, a mai spus șeful CNPP.

În ceea ce privește pensia de serviciu, Daniel Baciu a precizat că aceasta are două componente, ”partea contributivă, calculată pe contributivitate și partea cea care se suportă de la bugetul de stat și care se calculează conform legii respective care reglementează statutul. Este o reglementare între bugete, se va primi aceeași sumă, numai că partea contributivă se majorează cu procentul respectiv, diminuându-se practic de la subvenția de stat, urmând ca pensia să nu crească per ansamblu, ci să rămână aceeași pensie în plată”, a mai spus șeful CNPP.

Potrivit acestuia, dosarele care au fost evaluate și digitalizate au ajuns la 95%, iar când procesul de evaluare va fi complet, iar legea adoptată în Parlament și publicată în Monitorul Oficial, ”în septembrie 2024 oamenii să primească pensiile recalculate, în baza noii legi, a baza noii formule de calcul”.

De asemenea, a subliniat că ”nicio pensie nu va scădea, iar o parte dintre pensii vor crește, Creșterile nu sunt la fel ca majorarea de la 1 ianuarie, în sumă fixă pentru toată lumea, cu același procent, și, în funcție de particularitatea fiecărui pensionar, în funcție de istoricul profesional pe care l-a avut, în funcție de anii de cotizare pe care i-a avut, intervine și acel indice de corecție, în cazul celor care au ieșit după anul 2020 și care au beneficiat de un indice de corecție mai favorizant, vorbim de 1,41 puncte, în detrimentul celor care nu au beneficiat de acel indice.

Aici, creșterile nu vor fi la fel pentru toată lumea, ci vor fi în funcție de anul pensionării, în funcție de numărul de puncte acumulate, în funcție de stagiul de cotizare realizat de-a lungul timpului”.

Totodată, șeful CNPP a afirmat că își dorește ca acest proces de evaluare să fie închis foarte repede, dar că este necesar ”să avem și legea publicată în Monitorul Oficial pentru a putea să angajăm și credite bugetare pentru cei care vor să facă programul informatic care să aplice noile prevederi din noua lege a pensiilor”.

”Nicio pensie nu va scădea”

”Noi vom trebui să implementăm noua lege a pensiilor după ce vom avea și normele metodologice, finalizate. Va trebui să lucrăm la programul de calcul al pensiilor, astfel încât cu data de 1 septembrie 2024 să avem deja pensiile recalculate. Ne capacităm cu toții la maximum ca să reușim să atingem acest termen”, a mai spus șeful CNPP. De altfel, a mai spus acesta, dosarele care au rămas de evaluat sunt cele ”foarte grele, toate complicate, dar această perioadă de evaluare este practic cea mai grea etapă și sperăm să o terminăm cât mai repede”, a explicat Daniel Baciu.

Mai mult, șeful CNPP a ținut să menționeze că ”nicio pensie nu va scădea. Eventual, dacă din formula de calcul actuală va ieși un cuantum inferior celui care există în plată, este un principiu universal valabil în toate legislațiile anterioare ale pensiilor, omul rămâne cu pensia cea mai avantajoasă în plată”, a mai spus Daniel Baciu.

Citește și: Draftul noii legi a pensiilor apare peste tot, însă Ministerul Muncii spune că nu e gata

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel