Nou sarcofag pentru Cernobîl, după 26 de ani de la catastrofa nucleară

cernobil
cernobil

La 26 aprilie, după 26 de ani de la catastrofa nucleară de la Cernobîl, vor începe lucrările de asamblare pentru un nou sarcofag la Centrala Nucleară, menit să reducă ameninţarea radioactivităţii și să remedieze eventualele fisuri ale vechii șape de ciment, a anunţat marţi preşedinţia ucraineană.

"Construirea sarcofagului Centralei Nucleare de la Cernobîl va începe pe 26 aprilie", a anunţat preşedinţia într-un comunicat, citându-l pe şeful statului Viktor Ianukovici, care participa la un summit nuclear la Seul.

Potrivit Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), însărcinată cu gestionarea fondurilor prevăzute pentru acest proiect, a precizat că prima fază de asamblare a acestei construcţii, cu o înălţime de 108 metri şi o masă de 20.000 de tone, a început deja, anul acesta.

"Fondurile necesare sunt disponibile, iar lucrările decurg conform calendarului, fără întârzieri, pentru ca noua incintă să fie completată şi instalată deasupra reactorului avariat până la jumătatea lui 2015, aşa cum s-a prevăzut", a declarat Anton Usov, purtătorul de cuvânt al reprezentanţei BERD, citează Mediafax.

În aprilie 1986, reactorul numărul patru al centralei de la Cernobîl a explodat, declanșând cea mai mare catastrofă nucleară din istorie, iar șapa de beton care a fost turnată în pripă este fisurată și nu mai poate asigura etanșeitatea zonei afectate.

Noul sarcofag va fi construit de consorţiul Novarka, format de societăţile franceze Bouygues şi Vinci, iar costul total al operațiunii este estimat la 1,5 miliarde de euro. 550 de milioane de euro vor fi asigurați de comunitatea internaţională, iar 200 de milioane de euro vor proveni de la BERD.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel