Norvegia va sprijini programele de pregătire pentru piloţii ucraineni pe avioanele F-16 (ministrul apărării)

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Norvegia va sprijini programele de pregătire pentru piloţii ucraineni pentru a pilota avioane de luptă F-16, a declarat, miercuri, ministrul norvegian al Apărării, Arild Gram.

Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat, vineri, programele de pregătire pentru piloţii ucraineni pe avioanele de luptă F-16, iar preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, l-a asigurat pe Biden că aeronavele nu vor fi folosite pentru a intra pe teritoriul Rusiei.

"Guvernul susţine această iniţiativă şi are în vedere modul în care Norvegia poate contribui împreună cu aliaţii şi partenerii", a spus Gram.

Guvernul norvegian nu a decis dacă Norvegia va oferi Ucrainei vreunul dintre avioanele sale F-16, a declarat ministrul pentru postul public, NRK. Rusia, ale cărei forţe au invadat Ucraina în urmă cu 15 luni, a afirmat că orice transfer de avioane F-16 de fabricaţie americană în Ucraina ar fi inutil şi ar ridica problema rolului NATO în război.

Citește și - Polonia susţine că antrenarea piloţilor ucraineni pe F-16 nu a început încă, dar că este pregătită să-i instruiască

Ministrul apărării polonez, Mariusz Blaszczak, a declarat marţi că ţara sa 'nu a început încă' antrenarea piloţilor ucraineni pentru a putea opera avioane de luptă F-16, deşi a precizat că Polonia 'este pregătită' să îşi asume această misiune, potrivit EFE.

Într-o intervenţie la un post de radio local, ministrul apărării polonez s-a referit la afirmaţiile făcute anterior de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, care se declarase mulţumit în legătură cu faptul că instruirea piloţilor ucraineni pentru operarea F-16 'a început' în diferite ţări.

Într-o serie de postări pe reţele de social media, ministrul polonez a anunţat că 'instructorii Forţelor aeriene poloneze sunt gata să antreneze piloţi ucraineni în utilizarea avioanelor F-16'.

'Am propus ca aceasta să se desfăşoare în cadrul misiunii Uniunii Europene. Este un exemplu excelent de cooperare între ţările Uniunii şi oferă posibilitatea de a reduce costul unei astfel de instruiri', a adăugat Blaszczak. Ministrul polonez a subliniat 'importanţa foarte mare acordată acestei misiuni de către agenţiile UE' şi a declarat că 'acest lucru arată gradul înalt de pregătire al instructorilor noştri'. În plus, el a indicat că 'există instrumente care vor face posibilă rambursarea costurilor de formare a soldaţilor ucraineni'. Vezi continuarea articolului aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel