Polonia susţine că antrenarea piloţilor ucraineni pe F-16 nu a început încă, dar că este pregătită să-i instruiască

Sursă foto: Pexels - https://www.pexels.com/
Sursă foto: Pexels - https://www.pexels.com/

Ministrul apărării polonez, Mariusz Blaszczak, a declarat marţi că ţara sa 'nu a început încă' antrenarea piloţilor ucraineni pentru a putea opera avioane de luptă F-16, deşi a precizat că Polonia 'este pregătită' să îşi asume această misiune, potrivit EFE.

Într-o intervenţie la un post de radio local, ministrul apărării polonez s-a referit la afirmaţiile făcute anterior de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, care se declarase mulţumit în legătură cu faptul că instruirea piloţilor ucraineni pentru operarea F-16 'a început' în diferite ţări.

Într-o serie de postări pe reţele de social media, ministrul polonez a anunţat că 'instructorii Forţelor aeriene poloneze sunt gata să antreneze piloţi ucraineni în utilizarea avioanelor F-16'.

'Am propus ca aceasta să se desfăşoare în cadrul misiunii Uniunii Europene. Este un exemplu excelent de cooperare între ţările Uniunii şi oferă posibilitatea de a reduce costul unei astfel de instruiri', a adăugat Blaszczak.

Ministrul polonez a subliniat 'importanţa foarte mare acordată acestei misiuni de către agenţiile UE' şi a declarat că 'acest lucru arată gradul înalt de pregătire al instructorilor noştri'. În plus, el a indicat că 'există instrumente care vor face posibilă rambursarea costurilor de formare a soldaţilor ucraineni'.

Blaszczak a anunţat, de asemenea, că a discutat la Bruxelles cu ministrul german al apărării, Boris Pistorius, despre înfiinţarea în Polonia a unui centru logistic pentru întreţinerea şi repararea tancurilor Leopard aflate deja în Ucraina şi despre posibilitatea de a 'extinde prezenţa sistemelor Patriot germane pe teritoriul polonez'.

În luna ianuarie, sisteme de apărare antirachetă Patriot ale armatei germane au început să fie desfăşurate pe teritoriul polonez în regiunile de la graniţa cu Ucraina. Blaszczak a precizat că Pistorius 'va efectua în curând o vizită în Polonia' şi că această problemă va fi discutată 'în detaliu' de ambele părţi, scrie Agerpres. 

VEZI ȘI: NATO declară că antrenarea piloţilor ucraineni pentru operarea avioanelor F-16 nu o face parte la conflict 

NATO declară că antrenarea piloţilor ucraineni pentru operarea avioanelor F-16 nu o face parte la conflict.

Antrenarea piloţilor ucraineni pentru a putea pilota avioane de vânătoare F-16, de fabricaţie americană, nu face din Alianţa Nord-Atlantică parte la conflict, a declarat marţi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, citat de Reuters.

'Ucraina are dreptul să se apere. Noi ajutăm Ucraina să pună în aplicare acest drept', le-a declarat el jurnaliştilor.

'Aceasta nu face ca NATO şi aliaţii din NATO să fie parte a conflictului', a insistat Stoltenberg. Secretarul general al NATO a apreciat că anunţul făcut anterior de mai multe ţări privind disponibilitatea lor de a antrena piloţi ucraineni pe F-16 arată dorinţa de a sprijini Ucraina în faţa unei invazii ruse pe termen lung, notează EFE.

'Aceasta demonstrează disponibilitatea noastră de a sprijini Ucraina şi de a ne pregăti pe termen lung', a afirmat Stoltenberg la sosirea la o reuniune a miniştrilor apărării din Uniunea Europeană, la care participă în calitate de invitat. Politicianul norvegian a subliniat importanţa 'cooperării strânse' dintre UE şi NATO în contextul războiului din Ucraina, remarcând că 'doar în ultimele luni' a fost posibil să-i fie livrate Kievului tancuri şi rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune care 'fac diferenţa pe câmpul de luptă'. ... Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel