Norvegia: Lege controversată, dedicată, în special, românilor

Un proiect legislativ norvegian, votat în primă lectură şi care ar trebui să primească aprobarea finală în cursul acestei săptămâni, va interzice cerșetoria în locurile publice în acest stat, măsura urmând să-i penalizeze în special pe romii de naționalitate română. 

Potrivit Mediafax, guvernul de dreapta al Norvegiei dorește interzicerea cerșetoriei în spațiile publice, restricția urmând a fi pusă în practică începând din vara acestui an în Oslo, după care va fi introdusă la nivel național, de la anul. 

Citește și Ambasadorul României în Suedia: Interziceți cerșetoria, ca să-i descurajați pe romi

Măsura urmează să-i penalizeze în special pe români. Din 194 de cereşetori număraţi la Oslo în 2012, doar şapte erau norvegieni. „Ceilalţi erau în principal cetăţeni români" de origine romă, potrivit Ministerului Justiţiei, care a precizat că aproape toţi cei 69 de români verificaţi aveau un cazier judiciar în Norvegia

Restricția cerșetoriei a fost propusă de către ministrul norvegian al Justiţiei, Anders Anundsen, membru al Partidul progresului (FrP), partid populist de drepta, care și-a argumentata inițiativa susțindând că există o legătură între cerşetorie şi creşterea infracţionalităţii. După intrarea în vigoare a legii, cei care sunt prinşi cerşind în oraşele din Norvegia vor fi amendaţi şi riscă chiar pedepese de până la trei luni de închisoare.

Există, însă, și obiecții privind interzicerea cerșetoriei, venite atât din partea opoziției,  cât și din partea anumitor asociații, deși o asemenea măsură este apreciată de majoritatea opiniei publice.

Baard Vegar Solhjell, un reprezentant al Stângii Socialiste (opoziţie), a sugerat că interzicerea cerşetoriei vizează să descurajeze aceste populaţii să vină în Norvegia. „Cum să nu crezi că, după 200 de ani, acest lucru nu este asimilat unei încercări de a împiedica intrarea romilor în regat?", a declarat Baard Solhjell, referindu-se în mod implicit la un articol - în prezent abolit, dar perceput ca ruşinos - al Constituţiei norvegiene, care interzicea pătrunderea evreilor pe teritoriul ţării, în urmă cu 200 de ani.

De asemenea, Arild Knutsen, preşedintele unei asociaţii de toxicomani, a declarat pentru postul de televiziune TV2 Nyhetskanalen că, astfel, cei care cerşesc „vor fi nevoiţi să recurgă şi mai mult la infracţiuni".

Amendamentul, adoptat în primă lectură luni seara, urmează să fie adoptat definitiv în cursul săptămânii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel