Normele de aplicare pentru legea ce reglementează meseria de bonă, finalizate

Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice a elaborat și a pus în dezbatere publică normele metodologice de aplicare a Legii nr. 167/2014 privind exercitarea profesiei de bonă, informează un comunicat al instituției.

Documentul reglementează procedura de recunoaştere a calificărilor în vederea exercitării profesiei de bonă pe teritoriul României, aspectele referitoare la exercitarea acestei profesii, instituţiile care eliberează documentele necesare obţinerii acestui drept, aspectele referitoare la asigurarea calităţii serviciilor exercitate de bonă, modelul planului de activităţi, precum şi modelul contractului de prestări servicii.

Proiectul de act normativ propune un model de asigurare a serviciilor de îngrijire şi supraveghere a copilului pe timpul zilei, respectiv servicii instructiv-educative prin care se asigură îngrijirea, creşterea, protecţia, educaţia şi învăţarea copilului, folosind metode variate şi alternative de educare şi supraveghere.

Serviciile de îngrijire şi supraveghere a copilului pe timpul zilei pot fi prestate în baza unui contract individual de muncă încheiat între bonă şi o persoană juridică acreditată ca furnizor de servicii sociale sau în baza unui contract de prestări de servicii încheiat între bonă şi o persoană fizică autorizată, acreditată ca furnizor de servicii sociale.

Contractul individual de muncă şi contractul de prestări de servicii prevăd, în anexă, ca parte integrantă din contract, planul de activităţi. Acest plan trebuie să se elaboreze de comun acord cu reprezentantul legal al copilului, în funcţie de numărul de copii/categoria de vârstă a copilului/copiilor, de nevoile individuale ale fiecăruia, ale familiei acestuia.

Planul de activităţi se va revizui anual sau ori de câte ori este nevoie, în funcţie de progresul copilului, nevoile individualizate ale acestuia, programul reprezentantului legal. Serviciul public de asistenţă socială are obligaţia să asigure reprezentanţilor copilului, la cerere, în mod gratuit, consiliere în vederea elaborării planului de activităţi.

Pentru cetăţenii altor state membre, furnizorul de servicii sociale încheie contractul individual de muncă în baza atestatului de recunoaştere a calificărilor/dreptului de exercitare a profesiei de bonă în România, document care se eliberează de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice în calitate de autoritate competentă, pentru profesia de bonă.

Proiectul de act normativ poate fi consultat pe site-ul MMFPSPV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel