Noile manuale de istorie din Ucraina. Bucovina de Nord și sudul Basarabiei, prezentate ca „teritorii ucrainene“ ocupate de România / galerie foto

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Noile manuale de istorie a Ucrainei distorsionează realitatea istorică. 

UPDATE: Adevărul despre „noile” manuale de istorie din Ucraina care fac acuzații la adresa României. Explicațiile profesorului Marin Gherman.

Anatol Popescu, preşedinte, membru fondator al Asociaţiei Naţional-Culturale "BASARABIA" a Românilor din regiunea Odesa (Ucraina), a postat pe pagina sa de Facebook mai multe fotografii cu manualele de istorie a Ucrainei destinate elevilor români din această țară.

Așa cum semnalează acesta, „propaganda românofobă“ care a fost cultivată în timpul Uniunii Sovietice, continuă și acum în Ucraina modernă.

„Chiar și cu o debarasare completă de sintagma ”limbă moldovenească” procesul de decomunizare, desovietizare și derusificare a învățământului școlar românesc din Ucraina va dura ani buni de zile, dacă nu decenii întregi.

Mai jos vă invit să citiți din manualul de Istorie a Ucrainei pentru clasa a 10-ea, cu toate narativele românofobe posibile ale propagandei sovietice cuprinse în el“, precizează Anatol Popescu.

Elevii români din Ucraina sunt supuși astfel unei veritabile spălări pe creier cu o propagandă ce nu s-a schimbat deloc față de perioada sovietică. De exemplu, sudul Basarabiei și nordul Bucovinei sunt prezentate drept teritorii ucrainene care au fost ocupate de România după destrămarea imperiilor Austro-Ungar și Rus, după primul Război Mondial.

„Imaginați-vă doar câtă ”DRAGOSTE” pentru România și poporul român cultivă aceste texte în mințile inocente ale elevilor etnici români din Ucraina, care una învață în familii, aud și văd în mass-media, și alta li se dictează de la catedră, chiar dacă în limba română?!

Dar mai mult mă sperie gândul despre ce li se predă la această temă elevilor etnici ucraineni, și cum sunt văzute de aceștia, după lecturarea unor astfel de baliverne România și națiunea română în general, precum și comunitatea istorică românească în Ucraina?!“, a mai scris Anatol Popescu pe Facebook.

În plus, România e acuzată în manualul pentru clasa a 10-a că, în perioada interbelică, a dus o politică de exterminare a minorității ucrainene care se afla în interiorul granițelor naționale românești de la acea vreme. 

Reamintim că Basarabia s-a unit cu România prin votul din Sfatul Țării de pe 27 martie 1918, iar Bucovina pe 28 noiembrie 1918, aceasta din urmă hotărând chiar „unirea necondiționată și pentru vecie a Bucovinei în vechile ei hotare, până la Ceremuș, Colacin și Nistru, cu Regatul României”. Prin urmare nu poate fi vorba de o ocupație a teritoriilor ucrainene de către România de la acea vreme.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel