UPDATE: Ioana Mihăilă: În mandatul meu, niciun vaccin nu a expirat / Audieri în "dosarul vaccinurilor". Vlad Voiculescu, la DNA: "Deciziile erau ale domnului Cîțu. Se consulta cu domnul Iohannis"

Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă au fost audiați de procurorii de la Direcția Națională Anticorupție (DNA), în "dosarul vaccinurilor".

UPDATE: "Mi s-a comunicat calitatea de suspect pentru contractul de vaccinuri Pfizer semnat în mai 2021, care este aferent anilor 2022-2023. (...) Decizia a fost luată în conformitate cu prevederile legale de la acea vreme şi cu dovezile ştiinţifice care arătau că vaccinarea este eficientă, că este capabilă să salveze vieţi şi să reducă rata de internări în spital", a spus Ioana Mihăilă, la ieșirea din sediul DNA.

Potrivit fostului ministru al Sănătăţii, contractele existente la care se face referire în referat erau aferente anului 2021.

"Ultima dată de livrare era trimestrul IV al anului 2021, pentru vaccinuri care aveau un anumit termen de valabilitate. Şi dacă vorbim de vaccinurile ARN mesager, era de şase luni în acel moment. Evident că am avut de ales între avea vaccinuri pentru 2022-2023 pentru populaţie sau a nu avea deloc vaccin. Contractul nu prevedea o reglare sau o ajustare a cantităţii. Erau dozele aferente anului 2021, conform calendarelor de livrare pe care le aveam preconizate pentru anul 2021, aceste doze urmau să se livreze până în trimestrul IV al anului 2021. 2022, 2023 nu erau acoperite de contractele existente în acel moment", a declarat Ioana Mihăilă.

Inquam Photos / Octav Ganea

"În mandatul meu, niciunul dintre vaccinurile ARN mesager nu a expirat"

"Contractele erau rezultatul negocierilor între Comisia Europeană şi producătorii de vaccinuri. Statele membre erau informate şi aveau posibilitatea de a rămâne în contract sau de a refuza contractul, iar decizia a fost luată în solidaritate, în Guvern, printr-un memorandum cu care am înştiinţat şi am informat Guvernul, referitor la obligaţiile aferente contractului, dar şi referitor la beneficiile pe care acest vaccin le poate aduce. Ştiu că am informat Guvernul printr-un memorandum şi am susţinut acest contract.

Contractul este făcut de către Comisia Europeană. Ministerul de Finanțe a avizat memorandumul cu mențiunea și cu solicitarea de a propune și o strategie de revânzare a vaccinurilor care puteau să fie în surplus în 2021, motiv pentru care, la o lună distanță, am și creat cadrul legal pentru revânzarea lor ", a spus fostul ministru al Sănătății.

"S-au vândut vaccinuri pe mandatul meu. În mandatul meu, din câte știu, niciunul dintre vaccinurile ARN mesager nu a expirat. Am reușit să vindem în Danemarca, în Irlanda. Câteva au fost donate către Republica Moldova. În mandatul meu, vaccinurile ARN mesager care au putut fi revândute nu au expirat", a punctat Ioana Mihăilă.

Ioana Mihăilă a stat mai puțin de 30 de minute în sediul DNA, ceea ce înseamnă că nu a făcut declarații în fața procurorilor, potrivit Digi 24.

Ioana Mihăilă a ajuns la DNA.

UPDATE: Și Ioana Mihăilă ar trebui să ajungă la sediul DNA, astăzi, începând cu ora 11:00.

UPDATE: Vlad Voiculescu nu a făcut declarații în fața procurorilor. Acesta spus că a luat la cunoștință acuzațiile care i se aduc și că se va întoarce marți, să studieze dosarul, potrivit Digi 24. Are calitatea de suspect, în acest moment.

UPDATE: "Avem aici raportul de vaccinare. Vă mai amintiţi, cu siguranţă, cine era la televizor, în fiecare zi, vorbind de vaccinare. Păi, să vedem, pe prima pagina a raportului  - recunoaşteţi personajul? (n.r. președintele Klaus Iohannis, pe a doua pagină - domnul Ciucă, pe a treia pagină - domnul Gheorghiţă, pe a patra pagină - domnul Baciu. Și aici se cam termină. Ați văzut cumva vreun ministru USR? Acest document a apărut online, apoi a dispărut", a spus Vlad Voiculescu.

Inquam Photos / Octav Ganea

"Informația că o cantitate de vaccinuri era disponibila pentru România venea de la CNCAV. CNCAV cerea acordul domnului Cîțu pentru a cumpăra, apoi CNCAV cumpăra. Niciodată Vlad Voiculescu nu a semnat niciun contract, nu există o informare către mine sau nicio solicitare de acord din partea mea de cumpărare a vreunui vaccin.

Nu era atribuția ministrului și nu spun că asta este normal, ci vă puteți întreba cu îndreptățire de ce ministrul Sănătății a fost scos din schemă. Am reproșat lucrul ăsta încă din 2021. (...) Deciziile erau ale domnului Cîțu, care întotdeauna se consulta cu domnul Iohannis", a declarat fostul ministru al Sănătății.

"Nu numai că nu am semnat contractele respective, ci, atunci când luau deciziile să le semneze şi comunicau decizia către Comisia Europeană, care făcea comanda mai departe, nici măcar nu mă informau. Semnătura este una electronică. Contractul se transmitea electronic, se decripta cu o cheie pe care o avea altcineva, nu eu - cineva din CNCAV, un angajat MApN", a mai spus Vlad Voiculescu.

___________________________________

Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății în Guvernul Florin Cîțu, ar trebui să ajungă în această dimineață, în jurul orei 10:00, la DNA. Tot astăzi, ar urma să fie audiată și Ioana Mihăilă.

Cei doi vor da explicații în dosarul achiziției de vaccinuri anti-Covid, peste 50 de milioane de doze de care România nu avea nevoie.

În urmă cu două zile, fostul premier Florin Cîțu a fost pus oficial sub acuzare, în același dosar.

Vezi și: Contracte vaccinuri. Vlad Voiculescu o ține sus și tare că nu a știut. Ciuvică: La fel a zis și Dragnea și tot a făcut pușcărie

Florin Cîțu, la ieșirea din sediul DNA: Am încredere în justiție! Adevărul va ieși la iveală

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel