Navă cu mii de oi, oprită în Portul Midia. Nereguli grave descoperite

Darius Muresan / 30 noi 2019 / 16:10 Salveaza PDF Comentarii
FOTO: Pixabay.com
FOTO: Pixabay.com

Inspectorii ANSVSA anunță sâmbătă că au oprit în Portul Midia un vas care urma să transporte peste 16.500 de oi către Arabia Saudită după ce au depistat nereguli la echipamentele necesare bunăstării animalelor.

"În data de 29 noiembrie, au fost supuse controlului sanitar veterinar două nave care intenționau să transporte animale către Arabia Saudită. La una dintre nave, autorizată sanitar veterinar pentru transportul animalelor de către DSVSA Constanța, inspectorii au depistat neconformități privind echipamentele necesare asigurării bunăstării și trasabilitatea animalelor. Precizăm că nava urma să transporte un număr de 16.500 de ovine, iar la data efectuării controlului era încărcată în jur de 50% din efectivul destinat acestui transport", arată Autoritatea Națională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, într-un comunicat de presă, potrivit Mediafax.

Inspectorii transmit că, în ceea ce privește facilitățile de hrănire și cele de adăpare, s-a constatat că nu toate boxele erau dotate cu un număr corespunzător de jgheaburi de adăpare.

De asemenea, cantitatea de furaje încărcată era insuficientă față de cea necesară.

 

Transportul oilor a fost reținut de ANSVSA

 

Ca urmare, ANSVSA a decis reținerea transportului respectiv.

"Pentru evitarea stresului, animalele aflate la bordul navei rămân cazate în condiții de bunăstare. Serviciile veterinare supraveghează ca personalul navei să asigure hrănirea și adăparea acestora. Animalele vor fi menținute pe navă până la remedierea neconformităților constatate, dar nu mai mult de 72 de ore", precizează ANSVSA.

Celula de criză constituită la nivelul ANSVSA a primit atribuții suplimentare care privesc monitorizarea exporturilor navale, respectiv afluirea animalelor către punctele de ieșire unde acestea se îmbarcă, graficul de sosire/plecare ale navelor în port, controalele efectuate de către serviciile veterinare la îmbarcarea animalelor în vederea transportului.

În ceea ce privește animalele aflate pe nava care a eșuat în portul Midia, au fost salvate în total 252 de oi, din care au supraviețuit 181, cărora li se asigură asitența sanitară veterinară permanentă, potrivit sursei citate. Starea lor de sănătatea este monitorizată, iar fișele clinice de observație sunt transmise către celula de criză din cadrul ANSVSA.

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27