NATO avertizează Rusia, care s-a mobilizat la granița Ucrainei

NATO a pledat, miercuri, pentru conservarea integrității teritoriale a Ucrainei, în timp ce situația din Crimeea devine tot mai tensionată, Kremlinul ordonând de urgență un exercițiu armat pentru a testa pregătirea trupelor din Vestul Federației Ruse.

Organizația Tratatului Nord-Atlantic a dat asigurări că va continua să susțină ”suveranitatea și independența Ucrainei, integritatea teritorială, evoluția democratică și principiul granițelor inviolabile”. Secretarul general al NATO, danezul Anders Fogh Rasmussen, a precizat că avertismentul vizează pe oricine dă importanță acestui subiect. (În engleză, răspunsul lui Rasmussen a fost ”to whom it my concern”, o formulă impersonală care se folosește în corespondența epistolară, când cineva se adresează unei persoane căreia îi știe numele - n.r).

Miniștrii Apărării din cele 28 de state membre NATO au lansat acest avertisment în cadrul unei întâlniri organizate la Bruxelles după ce Interfax a relatat, miercuri, că președintele Vladimir Putin a ordonat exerciții militare a 150.000 de trupe rusești în centrul și vestul Rusiei, inclusiv în zone din apropierea graniței cu Ucraina.

”NATO încearcă să transmită un mesaj foarte puternic referitor la faptul că Rusia ar trebui să aibă grijă și să nu intervină în Ucraina”, spune analistul Jan Techau, șeful biroului din Bruxelles al Carnegie Endowment, fost cercetător la Universitatea de Apărare a NATO din Roma. ”Le spune rușilor că vor avea de plătit un preț foarte scump dacă intervin. Este un mesaj al Vestului unit”, a mai declarat Techau pentru Bloomberg.

Îngrijorarea Occidentului apare pe fondul situației din ce în ce mai tensionate din Crimeea, acolo unde majoritatea pro-rusă cere separarea de Ucraina, reclamând protestele de pe EuroMaidan ca fiind manifestări ”fasciste”.

Peninsula Crimeea a aparținut URSS până în 1954, atunci când liderul sovietic de origine ucraineană Nikita Hrușciov a dăruit-o Ucrainei. În Crimeea se află portul de mare importanță strategică Sevastopol, unde Rusia își are staționată flota navală din Marea Neagră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel