NASA, exoplanetă caldă descoperită

Nebuloasa planetară NGC 5189
Nebuloasa planetară NGC 5189

O exoplanetă uriașă, descoperită de curând în constelația Lebăda, aflată la o distanță de 650 de ani-lumină față de Terra, este 'mai fierbinte decât cele mai multe dintre stele', informează CNN.

KELT-9b este o planetă uriașă, aproape de două ori mai mare decât Jupiter. Temperatura ei diurnă este mai mare decât cele înregistrate pe cele mai multe dintre stele și cu câteva mii de grade mai ridicată decât temperaturile de pe oricare altă exoplanetă cunoscută, potrivit unui studiu publicat luni în revista Nature. 

Ea orbitează atât de aproape de steaua sa, KELT-9, încât efectuează o rotație completă în jurul astrului în doar 11 zile. Prin comparație, Terra are nevoie de 365 de zile pentru a efectua o rotație completă în jurul Soarelui. Însă această proximitate a exoplanetei KELT-9b față de steaua sa nu este lipsită de o serie de consecințe.

Exoplaneta efectuează o rotație sincronă în jurul stelei sale, la fel cum Luna arată Terrei întotdeauna aceeași față. În timpul zilei, ea pare portocalie, fiind atât de fierbinte încât moleculele complexe nu pot să rămână sudate, fiind cu doar 2.000 de grade Celsius mai rece față de Soare, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel