Nancy Pelosi: Solidaritatea Americii cu poporul taiwanez este mai importantă ca oricând

Nancy Pelosi Solidaritatea Americii cu poporul taiwanez este mai importantă ca oricând - Foto Agerpres
Nancy Pelosi Solidaritatea Americii cu poporul taiwanez este mai importantă ca oricând - Foto Agerpres

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor SUA, Nancy Pelosi, a sosit marţi în Taiwan cu un mesaj clar pentru China, spunând că angajamentul SUA pentru un Taiwan democratic este mai important ca niciodată, transmite Reuters.

Într-o vizită care a atras condamnarea imediată din partea autorităţilor de la Beijing, Nancy Pelosi a devenit primul preşedinte al Camerei Reprezentanţilor care a ajuns în Taiwan în ultimii 25 de ani.

"Vizita delegaţiei Congresului nostru în Taiwan onorează angajamentul neclintit al Americii de a sprijini democraţia vibrantă din Taiwan", a spus Nancy Pelosi.

O noapte de şedere în Taiwan, este complet în conformitate cu politica de lungă durată a SUA cu privire la Taiwan, a spus Pelosi

 

Ea a adăugat că vizita delegaţiei sale, care include o noapte de şedere în Taiwan, este complet în conformitate cu politica de lungă durată a SUA cu privire la Taiwan. Discuţiile cu conducerea taiwaneză se vor concentra pe interese comune, inclusiv pe promovarea unei regiuni Indo-Pacifice libere şi deschise, a spus Nancy Pelosi.

"Solidaritatea Americii cu cei 23 de milioane de oameni din Taiwan este mai importantă astăzi decât oricând, deoarece lumea se confruntă cu o alegere între autocraţie şi democraţie", a spus ea în declaraţia emisă în condiţiile în care conducerea de la Beijing îi condamnă vizita şi afirma că va dăuna grav relaţiilor dintree China şi SUA.

CITEȘTE ȘI - Tensiuni politice uriașe: Vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan. Chirieac: Aceasta este marea întrebare

Într-un articol de opinie în Washington Post, publicat la scurt timp după ce a aterizat, Nancy Pelosi a subliniat motivele vizitei sale, lăudând angajamentul Taiwanului faţă de guvernarea democratică şi criticând în acelaşi timp China pentru că a amplificat dramatic tensiunile cu Taiwanul în ultimii ani.

"În faţa agresiunii accelerate a Partidului Comunist Chinez (PCC), vizita delegaţiei noastre din Congres ar trebui văzută ca o declaraţie fără echivoc că America este alături de Taiwan", a scris Nancy Pelosi, notează Rador.

Citește și - Rusia, poziție oficială legată de vizita lui Pelosi în Taiwan. Putin încearcă să se dea bine pe lângă Beijing

O purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei a acuzat Washingtonul că „destabiliza” lumea, după ce Nancy Pelosi s-a decis să viziteze Taiwanul, în ciuda opoziției puternice din partea Beijingului.

Deși nu au existat anunțuri oficiale, mai multe instituții media taiwaneze au raportat luni seara, citând surse anonime, că Pelosi va sosi în Taiwan, marți.

Ea ar deveni cel mai înalt oficial ales din SUA care va vizita insula, în ultimii 25 de ani, potrivit Al Jazeera.

Beijingul s-a împotrivit deciziei lui Pelosi de a vizita insula autonomă, despre care pretinde că este parte din China, spunând că Statele Unite vor „plăti prețul pentru subminarea suveranității și a interesului de securitate al Chinei”.

Observând furia Beijingului față de vizita care se presupune că este iminentă, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zakharova, a acuzat SUA că subminează securitatea globală.

„Washingtonul aduce destabilizare lumii. Nu are un singur conflict soluționat în ultimele decenii, ci multe provocate”, a spus ea într-o postare Telegram de marți.

Amenințările cu represalii în urma unei vizite a lui Pelosi au generat îngrijorări cu privire la o agravare a crizei pe fondul tensiunii continue dintre SUA și China.

Beijingul consideră vizitele oficialilor americani în Taiwan ca fiind un semnal încurajator către tabăra pro-independență de pe insulă.

Washingtonul nu are legături diplomatice oficiale cu Taiwan, dar este obligat prin lege să ofere insulei mijloacele de a se apăra.

În timpul unui apel telefonic de joia trecută, președintele chinez Xi Jinping și-a avertizat omologul american, Joe Biden, că Washingtonul ar trebui să respecte principiul unei singure Chine și „cei care se joacă cu focul vor pieri din cauza lui”.

Biden i-a spus lui Xi că politica SUA cu privire la Taiwan nu s-a schimbat și că Washingtonul se opune ferm eforturilor unilaterale de a schimba status quo-ul sau de a submina pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan.

Forţele americane desfăşoară patru nave militare la est de Taiwan, în întâmpinarea vizitei lui Nancy Pelosi

Patru nave de război americane, printre care un portavion, au fost poziţionate la est de Taiwan în cadrul unor desfăşurări de rutină, înaintea unei foarte probabile vizite la Taipei a preşedintei Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, în pofida avertismentelor transmise de China, informează Reuters şi AFP.

Portavionul USS Ronald Reagan a traversat Marea Chinei de Sud şi se află în prezent la est de Taiwan şi la sud de Japonia. Nava este însoţită de crucişătorul USS Antietam şi de distrugătorul USS Higgins.

Deşi ele pot răspunde la orice eventualitate, acestea sunt desfăşurări normale, de rutină, a declarat un reprezentant al US Navy.

El a adăugat că în zonă se află şi nava amfibie de asalt USS Tripoli, în cadrul desfăşurării din portul San Diego (California) începute în această regiune la începutul lunii mai.

Nancy Pelosi, o critică vehementă a politicii Beijingului, este aşteptată să sosească în cursul zilei de marţi la Taipei.

China a avertizat marţi că Statele Unite vor fi răspunzătoare pentru această vizită şi că ele vor trebui să plătească preţul.

Statele Unite vor purta în mod sigur răspunderea (pentru consecinţe) şi vor trebui să plătească preţul pentru atingerea adusă suveranităţii şi securităţii Chinei, a declarat Hua Chunying, purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe chinez, într-o conferinţă de presă.

China consideră insula Taiwan o parte a teritoriului său şi, de mai multe ori, a avertizat SUA cu privire la riscul ca o vizită a unui înalt demnitar american la Taipei să constituie o provocare majoră pentru Beijing.

După ce a vizitat Singapore şi Malayezia, Nancy Pelosi ar urma să ajungă în Coreea de Sud şi Japonia. Potrivit unor surse anonime, citate de cotidianul taiwanez Liberty Times, vizita sa în Taiwan va începe marţi seară, iar a doua zi dimineaţă Pelosi ar urma să se întâlnească cu vicepreşedintele parlamentului de la Taipei, Tsai Chi-chang. Plecarea din Taiwan către Seul ar avea loc miercuri după-amiază.

Ministerul Apărării taiwanez a anunţat că va desfăşura în mod corespunzător forţe ca reacţie la ameninţările inamicului, în contextul sporirii tensiunilor cu Beijingul.

Nivelul de alertă în Taiwan a fost consolidat de marţi dimineaţă până joi la prânz, a relatat agenţia de presă oficială taiwaneză CNA, citând surse anonime.

Pe de altă parte, Rusia a acuzat marţi Statele Unite de destabilizarea lumii prin provocarea de tensiuni legate de Taiwan.

Washingtonul destabilizează lumea. Nici măcar un singur conflict soluţionat în ultimele decenii, dar mai multe provocate, a declarat pe contul său de Telegram purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.

Începând de săptămâna trecută, forţele armate chineze au efectuat diverse exerciţii în Marea Chinei de Sud, Marea Galbenă şi Golful Bohai. Vezi articolul inițial aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel