Moștenitorii brevetului Basgan cer României despăgubiri de 6 miliarde de euro

ion_basgan
ion_basgan

Statul român este chemat în judecată de cei cinci copii ai moștenitorului brevetului petrolier al inginerului român, Ion Basgan, pentru despăgubiri de circa șase miliarde de euro, aceștia considerând că au fost "jefuiţi" de regimul comunist, relatează, marţi, www.franceinfo.fr.  Dosarul a fost înregistrat în 27 octombrie 2011 la Tribunalul Bucureşti şi are ca obiect "brevete de invenţie - proprietate intelectuală".

 În această cauză, statul român, prin Ministerul Economiei, a fost dat în judecată de Brigitte Magdalene Liselotte Stentzel, Marie Jeanne Violette Thibaudet, Jean Marie Thibaudet, Madeleine Marie Thibaudet şi Jean Yves Marie Tribaudet, potrivit site-ului Tribunalului Bucureşti.

 Povestea începe în perioada interbelică, respectiv în 1934. Atunci, inginerul român Ion Basgan a înregistrat un brevet petrolier revoluţionar. El a pus la punct "forajul rotativ prin rotaţie percutantă", sistem care a îmbunătăţit exploatarea de petrol şi a fost folosit în întreaga lume.

 Brevetul avea o valoare foarte mare şi când a început războiul, în 1940, Ion Basgan a vrut să-şi pună invenţia la adăpost. El a decis să-şi vândă brevetul lui Jean-Philibert Thibaudet, care era ataşat militar francez în România. Războiul a continuat, regimul comunist s-a instalat în România şi între timp toată lumea a uitat de faimosul brevet, atât familia lui Ion Basgan, a cărui firmă a fost naţionalizată, cât şi ataşatul militar francez, care nu a căutat să-şi pună în aplicare drepturile.

 În 2009, unul dintre copiii inginerului,  Ion Basgan Jr., fost senator, a iniţiat în Parlament extinderea legii despăgubirii victimelor comunismului şi asupra activelor nemateriale, încercând să obţină despăgubiri, fără să ştie că tatăl său a vândut brevetul lui Jean-Philibert Thibaudet. El ştia doar că regimul comunist a naţionalizat afacerea familiei şi că există o lege care prevede acordarea unei indemnizaţii familiilor jefuite, încercând să obţină daune.

 Ion Basgan a fost pe punctul de a obţine o despăgubire, însă fratele său vitreg, care trăieşte în Elveţia, a descoperit acest lucru şi a blocat procedura. Cele două părţi sunt în litigiu. În acelaşi timp, continuă acţiunea în instanţă a descendenţilor lui Jean-Philibert Thibaudet.

 În octombrie 2009, site-ul www.24heures.ch relata că inginerul român Ion Basgan a descoperit metoda de a fora petrol la o adâncime de peste 2.000 de metri, dar Statele Unite i-au confiscat brevetul, motiv pentru care unul dintre fiii acestuia cere în instanţă despăgubiri în valoare de 100 de miliarde de dolari.

 Dosarul s-a pierdut în timpul Războiului Rece şi recuperarea lui nu va fi posibilă fără o confruntare dură cu administraţia Statelor Unite. În acest moment se judecă în România procesul de succesiune între cei trei fii ai savantului, după ce unul dintre ei, fost senator liberal, a reuşit să treacă prin Parlament o lege în baza căreia are dreptul de a revendica singur o indemnizaţie uriaşă din partea statului, dar şi a Petrom, principalul producător de petrol din Europa de Est.

 La sfârşitul anilor '60, administraţia americană a încercat să ajungă la un acord cu Basgan, dar acesta a refuzat soluţionarea amiabilă în timpul dictaturii comuniste, când orice bun al său ar fi revenit statului. Dar după aderarea la Uniunea Europeană, România este obligată să îşi facă ordine în problemele din trecut, în baza unei legi care prevede recunoaşterea abuzurilor comise între 1945 şi 1990 faţă de cetăţeni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel