Monumentul "Ştefan cel Mare şi Sfânt", inaugurat în Parcul Obor

Crişan Andreescu / 27 noi 2018 / 11:15 Salveaza PDF Comentarii

Monumentul "Ştefan cel Mare şi Sfânt",  inaugurat în Parcul Obor, se află pe aleea din faţa Primăriei Sectorului 2, în prezenţa edilului Mihai Mugur Toader şi a realizatorului lucrării, sculptorul George Tănase.

"Este primul ansamblu monumental al lui Ştefan cel Mare în Bucureşti. Suntem onoraţi să-l găzduim în faţa primăriei, în acest parc recent reabilitat. Monumentul este deosebit din punct de vedere artistic şi, bineînţeles, sentimental, pentru că unul a fost Ştefan cel Mare, de aceea a şi fost canonizat şi acum îi spunem Ştefan cel Mare şi Sfânt, un domnitor emblematic şi o personalitate a istoriei românilor, care a reuşit în cei 47 de ani să menţină şi să ţină acest pământ strămoşesc", a declarat primarul Sectorului 2, Mihai Mugur Toader.

El a precizat că aleea pe care este amplasată statuia nu are un nume, dar va propune în consiliu ca aleea să fie aleea Ştefan cel Mare şi Sfânt.

Sculptorul George Tănase a spus că pentru realizarea lucrării a avut nevoie de aproximativ un an şi jumătate. Statuia este realizată din bronz iar soclul este din granit negru adus de la Măgura Ilvei, Bistriţa. El a adăugat că "raportat la dimensiunile lucrării şi calitatea materialelor folosite, este una dintre cele mai ieftine lucrări pe care le-a făcut primăria".

Ansamblul are o greutate de aproximativ opt tone, statuia are 3,10 metri, iar soclul 2,15 metri.

Monumentul dedicat lui Ştefan cel Mare, domnitor canonizat de către Biserica Ortodoxă Română, a fost realizat de către artistul plastic George Tănase în urma organizării unui concurs de soluţii la nivelul Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic.


Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27