Monumentul "Aripi"de la Piaţa Presei va fi inaugurat oficial

Monumentul 'Aripi' din Piaţa Presei Libere, dedicat luptătorilor din rezistenţa anticomunistă 1945 - 1989 din România şi Basarabia, va fi inaugurat pe 30 mai în prezenţa unor personalităţi din ţară şi din străinătate, informează Executivul.

Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri normativele de cheltuieli pentru desfăşurarea evenimentului, stabilind totodată că finanţarea cheltuielilor aferente se suportă din bugetul Secretariatului de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945 - 1989.

Conform comunicatului, la dezvelirea şi sfinţirea monumentului sunt invitaţi reprezentanţi ai Comitetului de Conducere al INTER-ASSO, organizaţie internaţională ce reprezintă foştii deţinuţi politici din Albania, Bosnia, Herţegovina, Cehia, Croaţia, Estonia, Germania, Letonia, Lituania, Republica Moldova, Slovacia şi Slovenia. Evenimentul are loc la iniţiativa Fundaţiei pentru Democraţie, al cărei preşedinte este Emil Constantinescu, Primăriei Bucureşti şi Secretariatului de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945 - 1989.

Monumentul 'Aripi', dedicat luptei anticomuniste, este reprezentat sub forma a trei aripi realizate din oţel inoxidabil, cântăreşte peste 100 de tone şi are o înălţime de peste 20 de metri. Autorul monumentului este sculptorul Mihai Buculei, al cărui tată a fost deţinut politic la Aiud. Inţiativa construirii monumentului 'Aripi' aparţine Asociaţiei Foştilor Deţinuţi, iar demararea efectivă a proiectului a început în 2003, în urma unui concurs de soluţii organizat de Ministerul Culturii.

Emil Constantinescu declara în momentul ridicării celor trei aripi, în luna decembrie, că inaugurarea acestuia urma să fie în preajma zilei de 1 mai, în prezența mai multor foști șefi de stat din străinătate. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel